Einde aan Weertse groentewinkel: 'De sociale contacten zullen we missen'

Print
Einde aan Weertse groentewinkel: 'De sociale contacten zullen we missen'

Thijs en Marlies Moonen in hun winkel. Afbeelding: John Peters

Thijs en Marlies Moonen staan zaterdag voor het laatst in hun groentewinkel aan de Maaspoort. Dan komt een einde aan drie generaties groenteverkopers.

Een dikke eeuw geleden werd aan de Maaspoort 11 in Weert al groente en fruit verkocht. "Via een raam in het huis verkochten mijn opa en oma, van origine tuinders, hun oogst", vertelt Thijs Moonen (65). Ook langs de deuren werd groenten verkocht in die beginjaren, weet hij. Eerst met de hondenkar, later de handkar en daarna met paard-en-wagen. "En mijn vader ging verder met een bakfiets die later ingeruild is voor een truck." In 1933 werd aan de Maaspoort een winkelpand gebouwd waarin vanaf 1963 ook levensmiddelen werden verkocht.

Kapster
In 1974 begon Thijs in de winkel te werken die hij twee jaar later met zijn kersverse vrouw Marlies (nu 62 jaar) overnam van zijn ouders. Marlies: "Ik heb hem in de winkel leren kennen. Van huis uit was ik kapster, maar we zijn meteen samen in de winkel aan de slag gegaan."

De winkel werd verbouwd, de levensmiddelen verdwenen en Marlies en Thijs lieten Weert kennismaken met het fenomeen rauwkost. Thijs: "We waren de eerste in Limburg in die tijd en acht van de tien klanten zeiden: dat konijnenvoer eten we niet. Dat is het moeilijke aan trendsetter zijn, wat dat betreft kun je als ondernemer beter de trends volgen. Van de acht bakken rauwkost kon ik in het begin, in de jaren 80, de helft weggooien. Nu heb ik met veertig bakken nog tekort."

Stamppotten
In Heemstede maakten Thijs en Marlies rond 1989 kennis met de kant-en-klare stamppotten, dus ook die werden meteen in Weert geïntroduceerd. Thijs: "De dames waren in eerste instantie huiverig stamppot te kopen omdat ze bang waren voor een luie moeder te worden aangezien. Nu lopen die maaltijden in de winter als een tierelier. Net als met de kant-en-klaargerechten voor Kerstmis, daar zijn we ook te vroeg mee begonnen."

Nu hebben de Moonens er 42 jaar hard werken in de eigen winkel op zitten, in de piektijd wel tachtig tot honderd uur per week. Na zaterdag hebben Thijs en Marlies voor het eerst langer vakantie dan de drie weken bouwvak. Marlies: "De sociale contacten zullen we missen, we hebben klanten die al meer dan 65 jaar in de zaak komen. Maar je moet ophouden als het nog leuk is en we gaan er nu eerst maar eens van genieten dat we geen verplichtingen meer hebben."