Flat Kerkrade nog zeker twee weken achter hekken

Print
Flat Kerkrade nog zeker twee weken achter hekken

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade - De bewoners van de omheinde en bewaakte flat in Kerkrade horen pas over twee weken of de hekken weg mogen.

Op 2 augustus doet rechter Johannes Romke Sijmonsma uitspraak in het kort geding dat woningcorporatie HEEMwonen heeft aangespannen tegen Bouwservice Fons van der Heijden uit Sittard.

Strijd
Pogingen van de rechter om de ­strijdende partijen tijdens het kort geding tot een compromis te laten komen, liepen spaak. Acvocaat van de aannemer Jay Mookhram hield zijn poot stijf.

Rechter Sijmonsma tegen beide partijen: "U slaat elkaar met veel niet onderbouwde feiten en met de belangen van de huurders om de oren en dat verdient geen schoonheidsprijs."

Hekken
Aannemersbedrijf Van der Heijden plaatste vorige week hekken rond de flat aan de Nummer II-straat om HEEMwonen te dwingen een openstaande rekening van ruim drie ton te betalen.

Volgens Mookhram was de aannemer bevoegd het zogenoemde retentierecht uit te oefenen en die hekken te plaatsen.

Ontevreden
De woningstichting wil de rekening ­echter niet betalen omdat zij ontevreden is over de kwaliteit van de verbouwingen. Daarom werd het contract met de aannemer in maart beëindigd.

Een bouwkundig expert vertelde ter zitting donderdag dat het HEEMwonen zes ton kost om de woningen in goede staat te brengen na het vertrek van Van der Heijden.

Volgens Onno Molders, de advocaat van HEEMwonen, mag de aannemer in dit geval het retentierecht niet uitoefenen omdat hij niet meer aan de flat werkt. Mookhram stelt daar tegenover dat de aannemer de bouwplaats nooit heeft verlaten omdat zijn spullen er nog liggen en zijn onderaannemers er nog werkten.

Irritatie
Van der Heijden kreeg twee jaar ­geleden de opdracht 122 sociale huurwoningen van HEEMwonen te renoveren en isoleren. Het grootste deel is klaar, maar gaandeweg groeide de irritatie bij HEEM­wonen over het geleverde werk, al zegt de directeur van het aan­nemersbedrijf, Frans Hamers, dat hij van de bewoners juist veel tevreden reacties kreeg.

Er loopt nu een bodemprocedure over die kwestie, die ­wellicht jaren kan duren. Rechter Sijmonsma raadt de partijen aan niet langer tijd te verspillen en via de rechtbank een onafhankelijke deskundige in te schakelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen