Dumoulin in de Tour: er gloort hoop aan de horizon

Print
Dumoulin in de Tour: er gloort hoop aan de horizon

Afbeelding: ANP

De unieke kans op Limburgs geel in Parijs is nog altijd klein, maar groter dan ooit. Tom Dumoulin doet helemaal mee om de winst in de Tour de France, zo blijkt na drie dagen Alpen.

De reactie van Tom Dumoulin na de magistrale twaalfde etappe in de Tour de France donderdag was des Dumoulins: zelfkritisch, ondanks een wereldprestatie, voorzien van wat schuttingtaal. Ditmaal had hij het zelf ‘verkloot’.

Schakelfout
Natuurlijk, de Maastrichtenaar ging op Alpe d’Huez vol voor de ritwinst. Op de berg die ooit Nederlands was en het donderdag even opnieuw leek te worden door een monsterontsnapping van Steven Kruijswijk.

En ja, de Girowinnaar van vorig jaar maakte een onhandige schakelfout, waardoor hij de dagzege moest laten aan geletruidrager Geraint Thomas, een van de acht Sky-robots.

Schelden
Dan mag je wel even schelden. Maar nadat de eerste donderwolken waren opgelost, moet ook bij de 27-jarige Maastrichtenaar langzaam het besef zijn ingedaald: ‘Ik doe nog mee. Sterker nog. Hét kan nog.’

Wat kan nog? Hét. Dat ene, wat halverwege de Tour nog niet hardop gezegd mag worden om het lot niet te tarten. Maar wat wel haalbaar is voor de nummer drie van het klassement.

Puzzel
Het ‘enige’ wat hem te doen staat, is het kraken van de Sky-code. De 110 seconden achterstand op Thomas, die nog nooit drie weken constant presteerde, zijn misschien nog doenlijk. Elf seconden goedmaken op Chris Froome, die al jaren ongenaakbaar is in grote rondes, is een complexere puzzel.

Maar er gloort onbetwistbaar hoop aan de horizon. De kans op een eerste Limburgse Tourwinst (oeps, nu is het toch gezegd) is nog altijd heel erg klein, maar groter dan ooit.