'Kans op ondergelopen kelder het grootst in Zuid-Limburg'

Print
'Kans op ondergelopen kelder het grootst in Zuid-Limburg'

Afbeelding: ANP/NOS

In het zuiden van Limburg hebben inwoners de meeste kans dat hun woning na een fikse hoosbui onderloopt. Dat blijkt uit de zogenoemde waterkwetsbaarheidsscan Bluelabel.

Voor het eerst is met de scan, die is ontwikkeld door Achmea, Royal Haskoning en Nelen & Schuurmans, voor heel Nederland in kaart gebracht hoe groot de kans op wateroverlast is, meldt de NOS. Op deze kaart kun je zien hoe het in jouw gemeente gesteld is.

Bluelabel berekende voor het stedelijk gebied in alle gemeenten wat de impact is van een extreme bui en vertaalde dat naar de gevolgen voor elk afzonderlijk pand. De panden worden voorzien van een label, waarbij een A-label betekent dat er een kleine kans op wateroverlast is, en een E-label wil zeggen dat die kans groot is. In totaal hebben bijna 8 miljoen panden nu zo'n label.

Hellend
Vooral hellend gebied is kwetsbaar, blijkt uit de kaart. "In heuvelachtige gebieden stroomt het water tijdens heftige buien vanaf de heuvels naar de laagstgelegen gebieden", zegt Hanneke Schuurmans, bedenker van BlueLabel tegen de NOS. "Als daar woningen of gebouwen staan, is de kans op wateroverlast daar het grootst." Onder meer in Gulpen-Wittem, Beek, Kerkrade en Schinnen is dat het geval.

Naast de glooiende gebieden zijn ook binnensteden kwetsbaar. Daar kan het water namelijk niet wegstromen naar de bodem omdat er veel asfalt of stenen liggen.

De scan laat ook grote verschillen binnen een straat of buurt zien. Sommige huizen liggen namelijk net iets lager dan andere, of ze hebebn een hogere drempel. Met dat soort eigenschappen wordt ook rekening gehouden.

Verkopen
De makers van de scan hopen de gegevens te verkopen aan gemeenten. Volgend jaar moeten die namelijk in kaart brengen of huizen gevaar lopen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen