'Gescheiden afval op NS-stations is een farce'

Print
'Gescheiden afval op NS-stations is een farce'

Afbeelding: iStock

De NS kunnen de belofte om in 2020 driekwart van het afval op stations te scheiden niet waarmaken. Het benodigde materiaal, zoals een combinatiecontainer waar reizigersafval gescheiden in kan worden opgehaald, is er niet.

Dat schrijft Trouw.

Het lijkt zo mooi en ook zo simpel: afval scheiden op NS-stations. Daarom staan op elf grote stations tweekleurige afvalbakken. Blauw voor papier, grijs voor restafval, net zoals thuis.

Te duur
Maar de reiziger wordt 'gefopt', schrijft Trouw. Een groot deel van het afval wordt niet gescheiden, maar opgehaald door schoonmakers. Het is te duur en een geschikte combinatiecontainer voor het gescheiden afval ontbreekt. "Wij vragen al anderhalf jaar om de ontwikkeling van een container met een schuifsysteem zodat brongescheiden reizigersafval ook gescheiden kan worden opgehaald", zegt Michelle de Lange (28), verantwoordelijk voor afvalstromen­­ bij de NS, in de krant.

Gevolg
Het gevolg is dat het afval toch bij elkaar terechtkomt en bijvoorbeeld koffie uit bekers over oude kranten stroomt die daardoor niet meer te recyclen zijn. Dat bemoeilijkt het achteraf scheiden van het afval.