Japanners mijden ook in Maastricht de zonnestralen

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

‘Masuku bijin’ worden ze genoemd in Japan. Mooie gemaskerde meisjes is de letterlijke vertaling. In het land van de rijzende zon is met het volle gelaat onder de koperen ploert lopen niet echt populair. Ook in Maastricht is te zien hoe Japanse toeristen op veel manieren hun gezicht afschermen tegen de zon.

Veel Japanse toeristen die in Maastricht verblijven, doen en alles aan om niet direct in contact te komen met zonnestralen. Behalve paraplu’s en hoedjes grijpt vooral de jeugd, met name jonge meiden, graag naar een masker.

Gezond zijn en blijven in Japan is nog veel meer dan hier een groot goed. In een land van hard werken en een hoog plichtsbesef,  is ziek worden geen optie. Anderen ziek maken wordt nog minder gewaardeerd. Die moraal zorgt voor een overdaad aan mondkapjes in het straatbeeld.

Tegen ziek worden en mode-accessoir
Toch is dat niet de enige reden waarom vooral jonge Japanse vrouwen zich voortbewegen als wijlen Michael Jackson. Veel jeugd ziet het ook als gelegenheid ‘om met rust gelaten te worden’. 

Zo blank mogelijk
Behalve dat de Japanse toeristen hier hun maskers dragen voor privacy en als bescherming tegen ziekte, is er nog een reden voor de bedekking: de blanke huid geldt voor veel Japanners als een van de zeven schoonheden. Moderne Aziaten gebruiken talloze middeltjes om de huid zo gaaf en zo wit mogelijk te houden of te maken. 

Veel  ‘masuku bijin’ werken hard om hun gezicht zo veel mogelijk een porseleinen huid te geven. Een klein probleempje. Met altijd een masker op kan niemand zien hoe mooi wit je bent en blijven ze op weg in Maastricht alleen maar 'mooie gemaskerde meisjes'. Zjus wie die van eus met de Vastelaovend'.