Tourspel rit 12: 'Niet veel energie gestoken in het samenstellen van tourploeg'

Print
Tourspel rit 12: 'Niet veel energie gestoken in het samenstellen van tourploeg'

Afbeelding: De Limburger

Een waanzinnig gave etappe naar Alpe d'Huez op donderdag. Daarover was iedereen het wel eens. Helaas net geen Nederlands succes, maar voor Bas Dautzenberg werd het wel een succesvolle dag. De 17-jarige Venlonaar won de dagprijs in het tourspel van De Limburger.

Dautzenberg bekeek de etappe donderdag met veel plezier. En was natuurlijk ook aan het supporteren voor Steven Kruijswijk. “Ik heb de hele dag voor de televisie gezeten en hoopte echt dat Kruijswijk het zou halen. Ik gunde het hem enorm, maar jammer genoeg lukte het net niet. Gelukkig wist Tom Dumoulin de Nederlandse eer nog een beetje te redden.”

Onverwacht
Tijdens het televisie kijken had de zeventienjarige Venlonaar niet meteen door dat het wel een goede dag zou worden voor zijn tourpool. “Pas op het moment ze allemaal één voor één over de finish kwamen, dacht ik: hé die heb ik en die heb ik en die heb ik ook. Ik had de hele top-9 in mijn tourpool zitten”, legt hij uit. De hoogste klassering voor Dautzenberg was daarvoor rond de veertige plek geweest en dat vond hij al heel mooi. “Ik had wel gedacht dat ik bovenin zou kunnen eindigen vandaag, maar dat ik ook echt zou winnen. Nee, dat kwam eigenlijk wel een beetje onverwacht, maar wel ontzettend leuk.”

Weinig energie
Over het samenstellen van zijn lijst heeft hij naar eigen zeggen niet heel lang nagedacht. “Eerlijk gezegd heb ik er niet heel veel energie ingestoken. Ik heb een aantal klimmers samen gezet in de hoop dat er wel een etappe zou zijn dat ze samen naar boven zouden rijden. Dat bleek vandaag dus zo te zijn.”

Drie grote rondes
De zeventienjarige doet voor het tweede jaar op rij mee aan het tourspel van De Limburger. Een enorm grote wielerliefhebber wil hij zichzelf niet noemen. “Ik volg het niet allemaal heel actief. Alleen de drie grote rondes die kijk ik eigenlijk.” Dautzenberg verwacht dat het de komende dagen tussen Tom Dumoulin, Chris Froome en Geraint Thomas zal gaan waarbij Thomas misschien wel eens toch als winnaar uit de bus zou kunnen komen. “Al hoop ik zelf natuurlijk veel meer op Dumoulin.”

IJs eten
Wat hij van zijn gewonnen dertig euro gaat doen, weet hij nog niet. Na lang nadenken antwoordt hij: “Ik denk ijs eten met vrienden. Het geld zal in elk geval goed terechtkomen.”