Heerlenaar haalt WK frisbee naar Nederland

Print
Heerlenaar haalt WK frisbee naar Nederland

Luc Herberichs (2e van links) schudt de hand van WFDF-president Nob Rauch. Naast Luc zijn collega Rein Verweisen en rechts WFDF-vicepresident Brian Gisel. Afbeelding: WFDF

Nederland heeft het WK ultimate frisbee van 2020 binnengehaald en Heerlenaar Luc Herberichs heeft als organisator een groot aandeel in het winnende bid van de Nederlandse frisbeebond. Met het door hem ontwikkelde plan werd het WK voor de neus van Canadese en Australische organisatoren weggekaapt.

Herberichs is deze week teruggekomen uit Cincinnati in Ohio, waar tot en met zondag het WK frisbee voor clubteams plaatsvindt. Tijdens dat WK maakte de wereldfrisbeebond WFDF bekend waar het WK ultimate frisbee van 2020 wordt gehouden. Als projectmanager sport & events bij The Organizing Connection maakten Herberichs en zijn collega Rein Verweisen met de Nederlandse frisbeebond het plan om het WK frisbee van 2020 naar Nederland te halen. Dat lukte; wereldfrisbeebond WFDF verkoos het Nederlandse bid boven dat van Canada en Australië. Daardoor komen er in juli 2020 tussen de 2.500 en 3.500 frisbeeërs, stafleden en begeleiders uit 40 landen naar Leeuwarden die proberen de finale te halen, die in het stadion van Cambuur Leeuwarden plaatsvindt.

Professionals
Frisbee lijkt voor veel Nederlanders een sport in de marge, maar in de Verenigde Staten is de sport huge, vertelt de Heerlenaar. “In de Verenigde Staten en Canada zijn er zelfs professionele frisbeespelers actief. Met name de competities die door high schools en colleges gespeeld worden door veel mensen bezocht. Dat heb ik afgelopen week met eigen ogen kunnen zien. Ik was bij de openingswedstrijd, waar bijna vijfduizend mensen zaten. Bij de finales die aankomend weekend op het programma staan komen er nog een paar duizend bij.”

Slaapschepen
Wat voor de WFDF de doorslag gaf om het Nederlandse bid boven dat van Canada en Australië te verkiezen, weet Herberichs niet. “Ik ben niet op de hoogte van de Australische en Canadese plannen en de WFDF doet daar geen uitspraken over”, vertelt Herberichs. “Wat bij de WFDF in de smaak viel, is dat bij de organisatie de kennis van de Nederlandse Frisbee Bond NFB wordt gecombineerd met de ervaring van The Organising Connection, waarmee we al eerder WK’s in andere sporten georganiseerd hebben. Verder vinden ze het goed dat we het WK in Leeuwarden midden in de stad laten plaatsvinden, waarmee we het echt naar de mensen brengen. Verder gebruiken we schepen als slaapaccommodaties en voor het vervoer zullen we veel gebruik maken van fietsen. Wat ook meespeelt is dat de wereldfrisbeebond het WK in een land wil houden waar de sport in ontwikkeling is.”

Olympisch
De ontwikkeling van de frisbeesport is in volle gang, vertelt Herberichs. “De sport staat op de nominatie om Olympisch te worden. De verwachting is dat op de Spelen van 2028 in Los Angeles frisbee op het programma staat. Voor ons zou het perfect zijn als dat al vier jaar eerder gebeurt op de Spelen van Parijs. Dan zouden we daar met het WK in Nederland mooi op kunnen inhaken.”

Geen scheidsrechters
Herberichs heeft zich de afgelopen tijd veel in de frisbeesport verdiept. “Wat ik gaaf aan deze sport vind, is dat er geen scheidsrechters zijn”, vertelt hij. “Er zijn wel game advisors en score keepers, maar die hebben geen macht. Alle beslissingen over hoe het spel verder gaat worden in overleg tussen beide teams genomen. Ik heb het afgelopen week zelf kunnen zien en elke keer komen de teams er zonder problemen uit. Dat zorgt voor veel fair play.”