Hommage aan choreograaf De Chatêl bij Dansdagen

Print
Hommage aan choreograaf De Chatêl bij Dansdagen

Beeld uit de voorstelling ‘Thron’. Afbeelding: Robert Benschop

Bij de komende Nederlandse Dansdagen in Maastricht wordt choreograaf Krisztina de Chatêl geëerd. Ze wordt deze zomer 75 jaar.

Om haar verjaardag luister bij te zetten reikt de choreograaf tijdens het dansfestival in Maastricht een naar haar vernoemde prijs uit. Ook is er in Bureau Europa vanaf 9 september een tentoonstelling over haar werk te zien, The Third Space.

Daarnaast staat een herneming gepland van haar voorstelling Thrön in AINSI. De van oorsprong Hongaarse choreografe maakte het tot een klassieker van de Nederlandse moderne dans verworden werk in 1984, met de Duitse kunstenaar VA Wölfl en componist Patricio Wang.

Ridder
Inmiddels heeft De Chatêl, bijgenaamd de grande dame van de minimalistische dans, ruim zeventig choreografieën en drie dansfilms op haar naam staan. Ze ontving diverse prijzen zoals de Gouden Zwaan en werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een selectie van haar oeuvre is straks te zien in de tentoonstelling in Maastricht. Ook maakt ze hiervoor een nieuwe installatie. Volgens de organisatie moet dit werk nieuwe manieren van het denken over dans aanwakkeren.

Prijs
Tot een aantal jaren geleden reikte De Chatêl jaarlijks een prijs uit aan een jonge, eigenzinnige danser of maker. Festivaldirecteur Ronald Wintjens: "Krisztina is dermate kritisch, en terecht, dat haar dat niet meer elk jaar lukte. Nu kunnen we echter uitkijken naar een mooie winnares die tijdens het festival bekend zal worden."

Aan de prijs kleeft 10.000 euro waarvan de helft naar de winnaar gaat en de andere helft naar een door deze winnares gekozen beeldend kunstenaar. Ze levert daarnaast werk voor de editie van 2019. Of de prijs vanaf nu weer jaarlijks wordt uitgereikt? Wintjens: "Daar hopen Krisztina en ik wel op, maar dat is nog niet helemaal rond."

Festival De Nederlandse Dansdagen is dit jaar van 10 tot en met 14 oktober op diverse plekken in Maastricht.