Er ligt weer gras in het stadion van Fortuna Sittard

Print
Er ligt weer gras in het stadion van Fortuna Sittard

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

In het stadion van Fortuna Sittard ruikt het weer naar gras.

De bedenkelijke akker van de laatste jaren is de afgelopen weken getransformeerd in een hybride biljartlaken.

Kroon
Op 4 juni, ruim een maand nadat Finn Stokkers zijn team naar de eredivisie kopte, werd de grasmat waarop Fortuna vele dieptepunten en een enkel ultiem hoogtepunt beleefde uit het stadion verwijderd. Na weken van afgraven, afvoeren, uitmeten, gaten opvullen en egaliseren, werd vrijdag de kroon op het werk gezet: tal van opgerolde matten werden het stadion binnen getild.

Tegenvaller
Al vrij vroeg in het traject werd Fortuna geconfronteerd met een tegenvaller: de veldverwarming. Bij de club wisten ze dat die sinds 2001 niet meer functioneerde, maar dat deze onherstelbaar beschadigd was, kwam als een verrassing. De oorzaak zat waarschijnlijk in het feit dat de 34 kilometer aan leidingen nooit zijn leeggepompt en bij vorst braken. Grappig detail: de nieuwe veldverwarming werd geplaatst bij een buitentemperatuur van 28 graden.

Mix
De hybride grasmat, die wordt ingewijd met een oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen op zaterdag 28 juli, is aangelegd door de Tarkett Group, naar eigen zeggen wereldmarktleider op het gebied van hybride gras. Die term wil zeggen: een mix van natuur- en kunstgras, al is dat laatste soort voor minder dan 10 procent vertegenwoordigd.

FC Barcelona
Fortuna komt op hetzelfde gras te spelen als Arsenal, Paris Saint Germain, Bayern München, Barcelona en Galatasaray. In eigen land spelen onder meer Ajax, AZ  en FC Groningen op gras van dezelfde leverancier. Overigens is het werk nog niet helemaal gedaan nu het stadion weer groen is gekleurd. In oktober, tijdens een interlandweek, volgt fase 2: pas dan worden de kunstgrasvezels op 18 centimeter diepte in het veld geïnjecteerd. Rond het veld komt een strook die volledig uit kunstgras bestaat.

Bouwput
Het stadion van de Sittardenaren heeft momenteel veel weg van een bouwput. Ter voorbereiding op het eerste eredivisieseizoen sinds zestien jaar worden meer onderdelen onder handen genomen. Zo is de fanshop reeds uitgebreid, krijgt het restaurant een facelift en is de mixed zone – waar na de wedstrijden pers en spelers elkaar ontmoeten – onherkenbaar geüpgraded.