Meer wandelaars lopen Vierdaagse uit

Print
Meer wandelaars lopen Vierdaagse uit

Afbeelding: ANP

De 102e Vierdaagse is uitgelopen door 41.006 wandelaars. Vrijdag, op de laatste dag van het grootste wandelevenement ter wereld, moesten nog 298 deelnemers opgeven, aldus de organisatie.

Dat zijn iets meer uitlopers dan vorig jaar. Toen haalden 38.409 lopers de finish op de Via Gladiola.

Dinsdag gingen 44.480 mensen uit 84 landen van start om elke dag 30, 40 of 50 kilometer af te leggen door Gelderland, Brabant en Limburg.

Warmte
Wandelaars en toeschouwers hebben vrijdag last gehad van de warmte. Het Rode Kruis had volgens een woordvoerster de handen vol aan klachten die met oververhitting te maken hadden.

Ook op de tribunes langs het parcours van de feestelijke intocht over de Nijmeegse Sint Annastraat vielen mensen flauw in de brandende zon. Ernstige ongelukken zijn er voor zover bekend niet gebeurd.

Lees ook: ‘Er gaan bij ons wel vijf- tot zeshonderd wandelaars naar de wc’

Tevreden
Hoogleraar sanctierecht Henny Sackers is tevreden over zijn eerste Vierdaagse als marsleider. "Het is fantastisch verlopen. Ik ben een tevreden mens. En een moe mens na deze week", zei hij.

Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls was 'heel tevreden'. "Als het vrijdagavond ook allemaal goed gaat, is er nagenoeg niets gebeurd terwijl het in de stad drukker was dan ooit."

Veiligheid
Bruls staat wel langs de Vierdaagseroute, maar gaat nooit naar de Vierdaagsefeesten in de stad. "Als er iets gebeurt, ben ik ook niet zomaar door de propvolle stad heen. Ik hou me achter de schermen met de veiligheid bezig."

Nijmegenaar Bert van der Lans (86) voltooide vrijdag zijn 71e Vierdaagse. Hij blijft daarmee de recordhouder onder de Vierdaagselopers. De drie negentigjarigen die dinsdag van start gingen in Nijmegen moesten allen voor vrijdag opgeven.

Bezoekersrecord
Het centrum van Nijmegen stroomde vrijdagmiddag al vol voor de laatste dag van de Vierdaagsefeesten, die tot vrijdag middernacht duren.

De 49e editie van de feesten heeft alle records gebroken qua bezoekersaantallen. De organisatie denkt dat er tot en met vrijdag ruim 1,6 miljoen mensen in Nijmegen hebben gefeest.