Explosieve groei passagiers Maastricht Aachen Airport

© De Limburger/Peter Schols

Maastricht Aachen Airport (MAA) maakt een explosieve groei door van het aantal passagiers. De luchthaven verwacht dit jaar tussen de 260.000 en 300.000 reizigers voor een chartervlucht naar een vakantiebestemming.

Laurens Schellen

Woordvoerster Hella Hendriks van MAA bevestigt de prognosecijfers, die in schril contrast staan met het vorig jaar genoteerde aantal passagiers (167.000). "De toename is inderdaad zeer fors. Daar zijn we uiteraard bijzonder tevreden over", zegt Hendriks.

BestemmingenHet aantal chartervluchten van en naar de luchthaven, die tot voor kort nog ten dode leek opgeschreven, neemt dit jaar eveneens flink toe. Concrete schattingen zegt de woordvoerster echter nog niet te kunnen maken. "Daarvoor is het nog te vroeg. In oktober kunnen we daarover meer vertellen."

Ook het aantal charterbestemmingen en vliegmaatschappijen wordt naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd opnieuw uitgebreid. Hendriks: "De onderhandelingen daarover lopen nog."

PrijsvechtersMomenteel heeft MAA zo’n twintig vakantiebestemmingen in portefeuille, voor het leeuwendeel aan­geboden door de prijsvechters ­Ryanair en Corendon Airlines.

Vanwege de (ook internationaal gezien) scherpe tarieven die zowel de vliegmaatschappijen op MAA als het vliegveld zelf hanteren, boeken klanten nu van heinde en verre een vlucht naar de zon vanaf ‘Beek’. De toeloop, ook vanuit Duitsland en België, is ook duidelijk waarneembaar op de tjokvolle parkings van de luchthaven.

Gratis parkeerplaatsTot uit Groningen toe reizen vakantiegangers nu af naar MAA, in de meeste gevallen per auto. De drukte is vooral toegenomen sinds Corendon zijn passagiers op MAA een gratis parkeerplaats bij de luchthaven aanbiedt. Wie zijn auto daar bijvoorbeeld twee weken stalt, bespaart zo’n 84 euro. Het gevolg is dat zowel het hoofdparkeerterrein als de onlangs aangelegde (drie) noodparkings aan de andere zijde van de start- en landingsbaan dag in dag uit goeddeels bezet zijn. De noodparkings, die 24 uur per dag door een speciaal ingehuurd bedrijf worden bewaakt, zijn enkel toegankelijk voor klanten van Corendon. Wat de aanleg en bewaking van die tijdelijke parkeerterreinen hebben gekost, wil de MAA-directie niet kwijt.