Boze agenten dreigen flitspalen uit te zetten

Print
Boze agenten dreigen flitspalen uit te zetten

Afbeelding: ANP

Agenten schrijven nu al veel minder bonnen uit, maar willen op termijn ook flitspalen uitzetten. Als het zo ver is, gebeurt dat onaangekondigd. Het kan een miljoenenstrop opleveren voor de overheid.

Onder boze politiemensen was de actiebereidheid nog nooit zo groot, zegt voorzitter Jan Struijs van politiebond NPB. En het platleggen van flitspalen is een machtig middel. "Als ze het voelen in hun zakken, zal het helpen ze in Den Haag wakker te schudden."

Boosheid
Agenten zijn boos vanwege de onderhandelingen over een nieuwe cao. In het voorstel van minister Grapperhaus wordt gesproken over versoepeling van arbeidsvoorwaarden zoals nachtdienstontheffing en deeltijdpensioen, maar ook werkweken met diensten van vier keer negen uur. Alleen als de agenten die nu in dienst zijn zo flexibel mogelijk gemaakt worden, komt er meer geld bij voor extra personeel.

Chaotisch
Maar er is meer. Vooral zuchten agenten zuchten sinds de vorming van de nationale politie onder een chaotische reorganisatie, gebrekkige voorzieningen en vooral onderbemanning.

Of het nu gaat om de recherche, de meldkamers of de straat: overal worden de tekorten gevoeld en springen agenten in om gaten te vullen. De politie loopt op haar tandvlees, wordt al jaren gewaarschuwd. Ondertussen wordt de situatie alleen maar nijpender, zeggen de boze agenten.

Uiteindelijk zullen de acties steeds grimmiger worden, waarschuwt Struijs. In september wordt het bij te weinig gehoor tijd om ‘op te schalen’ naar bijvoorbeeld blokkades, grotere demonstraties en zichtbare acties.