‘Geen huizen voor jeugd in Swalmen’

© iStock

Thoes in Zjwame. Onder die noemer is een drietal jongeren een initiatief gestart op Facebook om meer huizen voor starters in het dorp te krijgen. Volgens de initiatiefnemers kunnen jongeren er nu nauwelijks aan woonruimte komen.

Gertie Driessen

De initiatiefnemers zijn Ron Piepers (22), Sjoerd Cordang, (33) en Bas van der Linden (31). Ze zijn alle drie verknocht aan hun dorp en actief in het verenigingsleven. Piepers, actief in de politiek, woont vanwege zijn studie nog thuis, maar de andere twee weten uit eigen ervaring hoe moeilijk er voor starters in Swalmen aan woonruimte te komen is. Zowel in de koop- als huursector.

Geen doorstromingSjoerd heeft na lang zoeken met veel moeite woonruimte boven Jan Linders gevonden. Bas is van arren moede naar Roermond verhuist, maar wil graag terug. Volgens Piepers zijn er sinds 2004 geen starterswoningen meer in Swalmen gebouwd. "Er is geen doorstroming. De mensen die er toen zijn gaan wonen, zitten er nog steeds in.”

Mondjesmaat komt er wat vrij, maar daar stormen dan gelijk tig gegadigden op af, weet Piepers. Laatst deed de plaatselijke kantoorboekhandel de bovenetage in de verhuur. Stonden 26 liefhebbers op de stoep, zonder dat de eigenaar had hoeven adverteren.”

Zelf aan de slagDe dorpsraad gaf de jongeren het advies zelf actief met het thema aan de slag te gaan. Vandaar ‘Thoes in Zjwame’ waarmee ze 15 juli op Facebook zijn gestart. "We willen eerst inventariseren hoe groot het probleem is en een lijst maken met woningzoekenden die voldoen aan het profiel. Daarna willen we de politiek en woningcorporatie gaan benaderen.”

Volgen Piepers zou Woongoed 2000, die in Swalmen actief is, nog maar één bouwlocatie hebben in het dorp. "Dat hebben we al uitgezocht.” Bij de corporatie was vrijdag niemand aanwezig die daar iets over kon zeggen. Piepers wijst erop dat er in het dorp veel leegstand is. "De Rabobank ligt er al jaren verlaten bij. Op de Brugstraat staan veel panden leeg. Waarom maken ze daar geen woonruimte van voor starters. ”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal