Koffie maakt niet nuchter en helpt niet tegen kater

Print
Koffie maakt niet nuchter en helpt niet tegen kater

Afbeelding: iStock

Er is niets beter dan een kopje koffie na een lekkere maaltijd, zeker wanneer je enkele glazen wijn op hebt. Ook al krijgen we snel het gevoel dat cafeïne ons weer alert maakt, het heeft geen effect op hoe nuchter je bent.

Professor Tony Moss van de London South Bank University toonde via een experiment dat koffie alcohol niet doet verdwijnen uit het bloed. Hij liet vijf studenten wodka en tonic drinken, precies afgemeten zodat ze het effect van de alcohol zouden voelen. Daarna werd hen gevraagd met een metalen cirkel rond een draad te gaan zonder die aan te raken. Alle vijf faalden ze, ook na een bakje troost werden de resultaten niet beter.

Kater
Tegen een kater helpt het drankje ook al niet. Van koffie en fruitsap drinken tot een groot ontbijt met extra vitamine C, we hebben het allemaal al geprobeerd. Maar helaas, geen van die middeltjes blijkt ook echt te werken.

De wetenschap achter koffie en fruitsap stelt dat de cafeïne en suiker je metabolisme versnellen en er zo voor zorgen dat de alcohol sneller uitgewerkt is. Het probleem daarbij is dat de dosis suiker en cafeïne die je daarmee binnenkrijgt veel te klein is om dat ook effectief te bereiken. 

Ontnuchteren
Ook die pijnstiller voor het slapengaan helpt niet, net als nog méér alcohol ’s morgens vroeg. Het doet je tijdelijk beter voelen, omdat alcohol je pijn wat verdooft, maar zodra het effect is uitgewerkt zul je je net zo miserabel voelen. 

De beste manier om te ontnuchteren? Wachten. "We weten uit onderzoek dat koffie geen 'tegengif' voor alcohol is'', vertelt Moss. "Een koffietje drinken zal ervoor zorgen dat je een minder slaperig gevoel hebt.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →