Verbinding Hoge en Lage Fronten wordt parel voor wandelaars

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het fietspad over de Noorderbrug ging eerder deze week weer open. Iets verder naar het zuiden, bij de Cabergerweg, wordt gewerkt aan de verbinding van de Hoge en Lage Fronten. Een parel in wording voor liefhebbers van stads-natuur en -historie.

De contouren van de wandelgracht die onder de Cabergerweg gaat lopen zijn al goed zichtbaar. Het wordt voor iedereen die een zwak heeft voor aajd Mestreech pas echt smullen als de passage midden in de Linie van De Moulin gereed is. Ook wandelaars kunnen aan hun trekken komen in het verstilde stadsgebied vol bijzondere flora en fauna.  

Dat is de stellige overtuiging van Erwin Gerardu, Bart Grote en Ineke de Jongh, respectievelijk woordvoerder Belvédère, projectleider Strukton en archeologisch adviseur. Zij zijn nauw betrokken bij de remake van een deel van het in origine 15 hectare grote, en eind 18e eeuw door Carel Diederik du Moulin ontworpen vestingwerk.

Gamin met de mooiste job van Maastricht
Gerardu kan het niet vaak genoeg zeggen. Als gamin vaan Mestreech heeft hij de mooiste job die binnen de stadsmuren te vinden is. “Ik zit letterlijk dagelijks met de neus bovenop een belangrijk deel van de geschiedenis van Maastricht. We beseffen het met zijn allen misschien nog te weinig. Maar wat hier (red. Sphinxkwartier – Noorderbrug – Frontenpark) aan transitie plaatsvindt is echt uniek. We brengen een flink deel van de Maastrichtse geschiedenis niet alleen terug in beeld; je kunt er doorheen lopen en het verleden letterlijk aanraken. Tegelijkertijd maken we de stad infrastructureel klaar voor de toekomst.”

Wandelen tussen stadshistorie en -natuur
Die mening is ook Bart Grote toegedaan. Na projectleider van de bouw van de Koning Willem-Alexandertunnel en de verlegging van de Noorderbrug te zijn geweest, is hij nu betrokken bij de finale van het Frontenproject. Technisch en in grootte niet te vergelijken met zijn twee voorgaande klussen. “Daarom zeker niet minder mooi”, zegt Grote.

Over water lopen
Uitkijkend op het waterdeel van de Fronten, in vroeger tijden door veel Maastrichtse bedrijven gebruikt als overslaghaven, glundert de projectleider. Hij wijst naar het eind van de Lage Fronten, een stuk voorbij het zogenaamde Knekelhuis. “Daar komt straks om de vestingmuur heen een vlonder. Dan kan de bezoeker ‘over het water’ richting Bossche Fronten wandelen. Geschiedenis en natuur raken elkaar hier letterlijk aan. Met een beetje geluk zie je in de ochtenduren een bever zwemmen en maak je een draai kijk je naar een klimmende muurhagedis.”

Een groot deel van jaren onzichtbare Wèrreke is straks weer zichtbaar
Daar waar aan de gracht wordt gewerkt staat in Crime Scene Investigations outfit archeologe Ineke De Jongh met ‘ne bessem een muurdeel van de Linie du Moulin schoon te schrobben. “Archeologie en forensisch onderzoek liggen inderdaad op heel wat gebieden dicht bij elkaar”, zegt De Jongh lachend over de kleding die ze draagt. “Menselijke resten ben ik hier niet tegengekomen, alleen het geraamte van een hond.”

Fragmenten keramiek
Wel vind je op die plek zonder veel moeite keramiek en glas. Meestal niet meer dan fragmenten. Maar tussen de gruzelementen ligt zo nu en dan ook een puntgaaf gebruiksmiddel uit eind 19e eeuw. Om dat te bewijzen neemt De Jongh de proef op de som. Na enkele minuten diept ze uit de ‘knokedruge’ grond een puntgaaf flesje op. Het blijkt te zijn gebruikt om met Japanse inkt te vullen. Rond 1870 vervaardigt voor de firma N. Antoine uit Parijs. Is het flesje van Maastrichtse makelij? Of kocht een bedrijf uit de stad Japanse inkt en zo ja om wat mee te doen.

Exact onder de loep
Het zijn slechts kleine vragen in dit grote gebied waar eind 18e eeuw een van de grootste bouwprojecten van de stad plaatsvonden. Ineke De Jongh is het vooral te doen om het militaire bouwwerk nog een keer exact onder de loep te nemen. “Een groot deel de Wèrreke dat onzichtbaar was kan straks weer worden bewonderd. Alles wat verdwijnt achter de bouw van de wandelgracht brengen we haarfijn nog een keer in kaart."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen