Vierde plek voor Verstappen in Grand Prix van Duitsland

Print
Vierde plek voor Verstappen in Grand Prix van Duitsland

Afbeelding: EPA

Max Verstappen is in een door de regen enerverende Grote Prijs van Duitsland als vierde geëindigd. Een dubbele pitstop kostte hem wellicht een podiumplek. Lewis Hamilton, gestart vanuit het achterveld, was de verrassende winnaar van de race na een fout van Sebastian Vettel.

Een paar stevige buien. Dat was precies wat de grand prix van Duitsland vanmiddag nodig had. Lange tijd gebeurde er weinig op Hockenheim, maar een aantal over het circuit verspreide zomerse buien gooiden alles op zijn kop. Aan het einde van de rit vond Max Verstappen zichzelf terug op plek 4, precies waar hij was gestart. Maar de vraag is wat er was gebeurd als hij in die regenperiode niet binnen een paar ronden 2 keer naar binnen was geroepen voor eerst intermediates en daarna toch weer gewone banden.

Vettel
Lewis Hamilton lachte zijn breedste lach na de finish. Door problemen in de kwalificatie moest hij van start van plek 14, maar door de race te winnen gaat hij na 11 races tegen de verwachtingen in weer aan de leiding in het wereldkampioenschap. Want Sebastian Vettel kon zijn Ferrari niet op de baan houden in de regenperiode. In een trage bocht verloor de Duitser grip, belandde in het grind en tegen de muur. Woest sloeg Vettel met zijn handen op het stuur, wetende dat hij een unieke gelegenheid om voor het eerst in zijn carrière te winnen op Hockenheim om zeep had geholpen.

Räikkönen
Terug naar Verstappen. Die kende vanaf plek 4 een goede start. Hij kwam naast de voor hem gestarte Kimi Räikkönen, maar moest met de eerste knik naar rechts inhouden om een touché te voorkomen. In de bochten daarna dook hij een paar keer op in de spiegels van de Fin, maar kon hem niet passeren.

Ricciardo
Dus kreeg Verstappen vanuit het team de opdracht om 'zich te settelen'. Een vroege pitstop van Räikkönen bracht hem naar plek 3, toen later ook Vettel en Valtteri Bottas naar binnen kwamen, leidde de Nederlander de race één ronde. Terwijl zijn teammaat Daniel Ricciardo stilviel met technische problemen, ging ook Verstappen naar binnen voor nieuwe banden. Hij kwam terug op plek 5, achter Räikkönen, Vettel, de nog niet gestopte Hamilton en Bottas. Na enige tijd moest Räikkönen Vettel op orders van het team voorbij laten.

Enige tijd gebeurde er weinig, maar de buienradars verrieden al dat er nog wat ging gebeuren.

Tussenband
Toen het na 46 rondes op een deel van de Hockenheimring ging regenen, werd Verstappen snel binnen geroepen. Tegen zijn zin, was over de boordradio te horen. Hij bevestigde zijn gepland stop niet en verzocht het nog een ronde te mogen proberen. Na één ronde op de intermediates (een tussenband, geen echte regenband, geen slick, red.) zei Verstappen: 'Wat doe ik hier', en mocht hij direct weer binnenkomen voor 'normale' ultrasoft-banden. Een fout van het team, want alle andere coureurs bleven buiten.

Safety-car
Met het uitvallen van Vettel kwam de safety-car op de baan. Räikkönen en Bottas gingen naar binnen voor nieuwe banden, Hamilton had die eerder laten monteren en kon buitenblijven. Verstappen lag ruim een minuut achter kop en kon niet profiteren van die bandenwissels voor hem. Ook bij de herstart achter de safety car was er voor de Nederlander geen mogelijkheid om nog een plek te winnen en een podiumplek veilig te stellen. "Het waren tricky condities", zei Verstappen over de boordradio. En over de call: "Soms werkt het, soms niet."

Hamilton won, voor ploeggenoot Bottas, die de opdracht kreeg om hem niet meer aan te vallen. De 1-2 voor Mercedes is even verrassend als welkom voor het Duitse team.