Honderdtwintig Norbertijnen in Abdij Rolduc

Print
Honderdtwintig Norbertijnen in Abdij Rolduc

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Kerkrade - Honderdtwintig Norbertijnen en en Norbertinessen van over de wereld zijn in Rolduc voor het zesjaarlijkse Generaal Kapittel. Voor het eerst is dit in Nederland.

De komende twee weken zijn heel bijzonder voor de honderdtwintig Norbertijnen en Norbertinessen die zijn afgereisd naar Abdij Rolduc. Nog nooit eerder in het negenhonderdjarig bestaan is het namelijk voorgekomen dat de kloosterorde in Nederland neerstrijkt voor het Generaal Kapittel, de internationale vergadering die eens in de zes jaar wordt gehouden.

Gennep
Bijzonder, want het is in Gennep waar de heilige Norbertus (1080-1134) zijn leven begon. Maar ook met de Kerkraadse abdij hebben de Norbertijnen een speciale band: de heilige Norbertus kwam namelijk regelmatig bij de monniken van Rolduc, voordat hij uiteindelijk zijn eigen orde stichtte. Bij een van die bezoeken overleefde hij het inslikken van een giftige spin. Dit is de geschiedenis ingegaan als het ‘spinnenwonder’ van Rolduc. De Norbertijnen hebben daarom een spinnenweb als logo van hun Generaal Kapittel gekozen.

Verkiezingsdag
Twee zusters van de orde uit Los Angeles die hier een bezoek brachten aan de crypte waar ook de glas-in-loodramen zijn waarop dat spinnenwonder staat verbeeld, waren hiervan echt ontroerd, vertelt abt Denis Hendrickx van de abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Hij mag als Nederlandse gastheer van de orde alles organiseren. Dat houdt onder meer in dat er vertaalcabines komen in de vergaderruimte, zodat alle dertig nationaliteiten alles goed kunnen volgen. "Het vergaderen gaat daardoor wel wat langzamer, vandaar dat we ook twee zeer drukke weken gaan krijgen."

De belangrijkste dag is maandag, dan is het verkiezingsdag voor de Norbertijnen en Norbertinessen. Aan het einde van de dag, na een aantal verkiezingsrondes, wordt bekend wie de nieuwe generaal-abt is. "Er wordt geen campagne gevoerd, maar er wordt wel volop over gepraat."

Fietstocht
Als alles besproken is wat moet worden besproken, gaan de religieuzen ook naar de geboortestreek van de stichter van hun orde. In Gennep en het Duitse Xanten worden ze op 1 augustus verwelkomd door beide gemeentebesturen. Die dag wordt ook een naar Norbertus vernoemde fietstocht gepresenteerd.

India
Zoals bij de meeste kloosterordes hebben ook de Norbertijnen maar mondjesmaat jonge aanwas. In zijn eigen abdij is Hendrickx met zijn 69 zeker niet de oudste, maar bij dit Generaal Kapittel behoort hij wel tot de oudere garde. "Met name in India is de orde groeiende. Van elke abdij in de wereld zijn twee afgevaardigden, uit India zijn er twaalf gekomen. Ik zeg wel eens gekscherend: dit Generaal Kapittel is het laatste waar Europa het nog voor het zeggen heeft. Zij moeten zich voorbereiden om enkele taken te kunnen overnemen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →