Geen uitbreiding aantal Rieu-concerten op Vrijthof

Print
Geen uitbreiding aantal Rieu-concerten op Vrijthof

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Het aantal concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht wordt volgend jaar, als de vijftiende editie plaatsvindt, niet uitgebreid.

Dat zegt Pierre Rieu, zoon van André en hoofd van diens productiebedrijf. "Veel mensen denken dat we voor de vijftiende editie uitbreiden naar vijftien concerten, maar ik denk eerder aan twaalf in plaats van de dertien van dit jaar. Het is toch best zwaar voor André en voor iedereen die meedoet." 

Tevreden
Hij blikt tevreden terug op de afgelopen editie, zei hij gisteren aan het eind van de middag: "We mogen er nog één, hè. Maar tot dusver is het volgens ons zonder wanklank verlopen. Vergeet niet dat we meer mensen naar Maastricht hebben gehaald dan er wonen: 150.000 mensen zijn speciaal voor André naar de Limburgse hoofdstad gekomen."

Genieten
Die mensen bereiden hun bezoek goed voor, weet Rieu: het zijn geen mensen die twee dagen van tevoren een kaartje kopen. "Er zijn mensen die vliegen van Australië hierheen speciaal voor Andrés concerten in zijn thuisstad. Die verheugen zich daarop, gaan naar de kapper en kopen een nieuwe jurk. Ze stralen als ze hier dan eindelijk zitten. Prachtig, daar doen we het voor. Wij genieten zelf ook met volle teugen, nog steeds."

VS en Argentinië
Het is dan ook een geoliede machine, die dit kunstje meer dan honderd keer per jaar flikt, tekent Rieu aan. "Alle mensen weten precies wat ze moeten doen. Maar we gaan natuurlijk de hele wereld over en daar krijgen de mensen hier hooguit via de tv iets van mee." Half september start de volgende tournee, door de VS. In oktober staat Argentinië op het programma; in november Australië en in december het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Ophef
De ophef na een advies van André Rieu medio juli aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten - zing voor de raadsvergadering Alte Kameraden voor het saamhorigheidsgevoel - was al snel weer geluwd, constateert Pierre Rieu tevreden. Eigenlijk wil hij het er niet meer over hebben. Het advies viel bij sommigen verkeerd omdat Alte Kameraden ook werd gebruikt als executielied in concentratiekamp Neuengamme. Maar de mars stamt uit 1889 en is nooit bedoeld als nazilied.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen