Limburg zal moeten wennen aan tropische zomers

Print
Limburg zal moeten wennen aan tropische zomers

Een uitgedroogd voetbalveld in Gulpen. Afbeelding: De Limburger

Een hete zomer? Limburgers zullen eraan moeten wennen. We hebben nog veel meer hete zomers voor de boeg.

Limburg wordt langzaam maar zeker de tropische regio van Nederland. Dat blijkt uit de Nederlandse ‘Klimaateffectatlas’.

Hittestress
Limburg en Zuidoost-Brabant tellen nu drie tot negen tropische dagen per jaar, met temperaturen boven de 30 graden Celsius. Over 30 jaar zullen dat er meer dan 18 zijn, meldt de Klimaateffectatlas, waaraan diverse Nederlandse kennisinstituten zoals TNO en de Universiteit Wageningen hebben meegewerkt.

Lees ook: Stress door hitte is een heuse sluipmoordenaar

Tijdens die hete dagen is de kans op hittestress veel groter. Dat is stress als gevolg van hoge omgevingstemperatuur waardoor mensen en dieren hun warmte niet kwijt kunnen en ziek of minder productief worden. Bij een gevoelstemperatuur boven de 23 graden kunnen mensen al verschijnselen van hittestress krijgen. Dat is tot nu toe dit jaar al dik 400 uur het geval.

Problemen
Met de toenemende hitte groeit ook het aantal problemen met hittestress. Met name in steden met veel stenen en weinig groen kunnen kwetsbare mensen bezwijken omdat het ’s nachts niet voldoende afkoelt en ze de slaap niet kunnen vatten. Wegen, pleinen en huizen warmen overdag op en blijven ’s nachts veel warmer dan landelijke gebieden. Dat is het zogenaamde hitte-eilandeffect (zie illustratie). Tijdens windstille nachten kan het temperatuurverschil tussen de stad en het buitengebied oplopen tot wel 8 graden Celsius.

Het aantal zomerse dagen met meer dan 25 graden Celsius is sinds 1950 meer dan verdubbeld tot 20. Tot 2085 zal dit verder stijgen tot 80 zomerse dagen per jaar: bijna drie maanden. Ook hittegolven zullen in de toekomst vaker voorkomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →