GGD: neem condoom mee voor je Franse vakantieliefde

Print
GGD: neem condoom mee voor je Franse vakantieliefde

Afbeelding: iStock

Nederlanders die deze zomer hopen op een Franse vakantieliefde, kunnen maar beter oppassen. Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare ziektes explodeert in Frankrijk.

Nederlandse instanties roepen toeristen op voorzichtig te zijn. 'Gebruik condooms', is het devies. "Wees op vakantie net zo verstandig als thuis", zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op de Franse cijfers. "De risico's zijn hetzelfde in Frankrijk als in Nederland. Wij zeggen: vrij veilig", laat gezondheidskoepel GGD GHOR Nederland weten.

Provence
In vier jaar tijd is het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe in Frankrijk meer dan verdrievoudigd. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat de Franse overheid liet uitvoeren. Beide besmettelijke ziektes worden overgedragen tijdens seksueel contact. Ze kunnen leiden tot ontstekingen, bloedverlies, buikpijn en in het ergste geval onvruchtbaarheid en een 'druiper'.

De meeste besmettingen hebben plaats in Parijs en in de Provence. Dat zijn precies de twee belangrijkste toeristische bestemmingen voor Nederlanders. En het zijn vooral jongeren die geslachtsziekten oplopen. Chlamydia komt bij Franse vrouwen in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar vier keer zo vaak voor als gemiddeld in het land.

Niet in de zon
"Het is goed dat dit onderwerp aandacht krijgt, want het heeft ook onze zorg", laat GGD GHOR Nederland weten. De organisatie adviseert expliciet om condooms te gebruiken bij seksueel contact. De GGD heeft een speciale 'reisapp' ontwikkeld, met tips voor in het buitenland. 'Laat je niet verleiden om seks te hebben zonder condoom', is daar te lezen. Ook is er een speciale website over 'seks op reis'. "In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland. Bewaar ze niet in de zon."

Hoofd erbij
Vakantieliefdes zijn misschien romantisch, maar ze zijn niet zonder gevaar, benadrukt de GGD. "De omstandigheden zijn anders, maar de risico's zijn hetzelfde." 

"Bereid je voor, als je op vakantie gaat", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "En als je op je bestemming bent: houd je hoofd erbij. Lees vooral goed de reisadviezen, zoals de GGD die opstelt."

Campagne
De Franse overheid is een speciale voorlichtingscampagne gestart, met als titel 'Een condoom kan je leven redden'. Die campagne is vooral op jongeren gericht. "Die hebben meer wisselende contacten en gebruiken niet altijd een condoom. Daarom zijn er zoveel besmettingen bij jongeren onder de 25 jaar", aldus Florence Lot van Santé Publique France. "Maar de ziektes zijn extreem besmettelijk en kunnen grote gevolgen voor je gezondheid hebben."

Uit recent onderzoek bleek dat 48 procent van de Franse studenten en 20 procent van de scholieren niet altijd een condoom gebruikt. In Nederland gebruiken vier op de tien jongeren geen condoom bij een onenightstand. En bij de 'eerste keer seks' gebruiken drie op de tien Nederlandse jongeren geen condoom.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →