Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Henny gebruikt de framboos voor alles, zelfs voor de sambal

Bon Appetit

Frambozentiramisu, de roze variant van de Italiaanse klassieker. Afbeelding: De Limburger/Rein Bollen

Ze maakt frambozenmosterd, frambozenazijn, frambozensambal zelfs. Maar eerlijk is eerlijk: in zoete desserts komt de framboos het beste tot haar recht. Henny van Bergeijk is helemaal gek van de vrucht.

Ze plukt eens links, ze plukt eens rechts. Routinematig keurt ze bleke of ondermaatse "friemeldingen” af. Ze stopt alleen royale exemplaren in haar mond, telkens gevolgd door een welgemeend gekreun van smaakgenot. "Mmmmmm, proef deze! En kijk die dan! Als ze zo van de struik komen, zijn ze gewoon het lekkerst.”



We lopen langs meters en meters vol Tulameen, haar favoriete frambozensoort. "Er zit een beetje een zuurtje in, dat is belangrijk.” Henny van Bergeijk is ...