Frans dorpje is 'te rijk': inwoners hoeven geen belastingen te betalen

Print
Frans dorpje is 'te rijk': inwoners hoeven geen belastingen te betalen

Luchtfoto van Le Perthus, het dorpje dat zich uitstrekt over de Frans-Spaanse grens. Afbeelding: AD / AFP

Le Perthus, een Frans dorpje aan de Spaanse grens, is 'te rijk', zo stelt de regionale rekenkamer. En dus zouden de inwoners geen gemeentebelastingen meer hoeven te betalen, vinden de rekenmeesters.

Het Franse grensdorp in de Pyreneeën met amper 586 inwoners krijgt elk jaar meer dan 784.000 euro binnen aan parkeergeld. Dat komt omdat mensen uit de omgeving parkeren in het dorpje om vervolgens te voet goedkoper te gaan winkelen in Spanje. 

Overschot van bijna 1,1 miljoen
Omdat burgemeester en gemeenteraadsleden al enige tijd met elkaar in de clinch liggen over de budgetten voor openbare voorzieningen (zoals onder meer een nieuwe speeltuin, een medisch centrum en een bibliotheek), worden er nauwelijks uitgaven gedaan. De gemeenteraad heeft mede daardoor momenteel een overschot van bijna 1,1 miljoen euro in de schatkist.


Een wijnhandel in het Spaanse deel waar het goedkoper drank kopen is.

Geen tegenprestatie
Door de "overvloed aan middelen die niet worden gebruikt” adviseert de regionale rekenkamer Le Perthus dit jaar de lokale belastingen te laten varen. "We concluderen dat de lokale belastingheffing tot nul moet worden teruggebracht voor de gemeentebelasting en onroerendgoedbelasting, omdat de bijdragen van de burger een tegenprestatie moeten hebben. Aangezien er geen uitgaven worden gedaan, is die tegenprestatie er niet”, verduidelijkt André Pezziardi van de rekenkamer van de regio Occitanië. "Dit is heel ongewoon, ja.”

De inwoners van het dorp hoesten samen jaarlijks meer dan 358.000 euro op aan lokale belastingen. Het is dan ook geen verrassing dat sommigen van hen het voorstel van de rekenkamer tevreden hebben aangehoord. "Het is simpelweg niet nodig dat wij maar blijven betalen”, zegt Michel, een lokale handelaar in Franse media. "De gemeente doet helemaal niets met al het geld.”
 Crisis
Maar niet iedereen is blij met de situatie in Le Perthus. Sinds het aftreden van de vorige burgemeester in 2015 ligt het gemeentebestuur met elkaar overhoop. "De oppositie, die de meerderheid is geworden, blokkeert systematisch het budget, inclusief het budget voor 2017 dat met hen is ontwikkeld. Projecten die gepland zijn voor onder andere de kleuterschool kunnen zo niet worden gestart. Het is jammer, "zegt de huidige burgemeester Marie-Hélène Ruart-Lucquin. "Het geruzie legt onze gemeenschap plat.”

Een inwoner noemt het voorstel van de rekenkamer 'een grap'. "Voordat ik mijn glas hef, wil ik het eerst zwart op wit zien."

Het is nu aan de prefect, de hoogste gezagsdrager op departementaal niveau om te beslissen of het advies in werking treedt. De beslissing zal voor 31 juli vallen, aldus Franse media. 


Een grote tabakwinkel in Le Perthus.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →