Maastrichtenaar ontwerpt lijkkist met leunstoelhouding

Print
De Maastrichtse interieurbouwer Sjeng Schellinx brengt de zogenaamde zit-lig kist op de markt. Een lijkkist waarin de overledene als het ware in een luie leunstoelhouding wordt opgebaard. Uitvaartondernemening Dela denkt dat zo'n kist een 'bepaalde doelgroep' zeker zal aanspreken. Schellinx. "Een overledene ken je vooral niet-liggend."

Schellinx kwam op het idee door een overlijden in zijn vriendenkring. "We zaten aan tafel en ik moest gaan staan om de overledene te zien. Dan zie je een kist met een liggend persoon er in. Terwijl je een persoon in het dagelijks leven zelden liggend ziet. Zo ken je de meeste mensen juist niet, die ken je eerder zittend bij je aan tafel."

Fervent kaarter
De Maastrichtse interieurbouwer maakte een prototype van de zit-lig kist en liet die aan uitvaartonderneming Dela zien. Die is ervan overtuigd dat de kist een 'bepaalde doelgroep' zeker zal aanspreken. "Als de overledene bijvoorbeeld een fervent kaarter was, is zoiets denkbaar. Het past in de trend van de steeds persoonlijker worden de uitvaart", aldus een woordvoerder van Dela. 

Catalogus
De zit-lig kist heeft inmiddels in het crematorium in Geleen de verbrandingsproef doorstaan. De kist is overigens ook geschikt voor begraven, aldus de uitvaarondernemer die de ietwat onorthodoxe kist in zijn catalogus opneemt. "Maar we zullen er niet direct de aandacht op vestigen. Het is een kwestie van aanvoelen wie er voor een dergelijk afwijkend model open staan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →