Blauwe bessen vliegen uit het schap van de super

Print
Blauwe bessen vliegen uit het schap van de super

Afbeelding: iStock

Consumenten zijn dol op blauwe bessen. De omzet van de vruchtjes in de supermarkt is in 2017 met ruim 250 procent toegenomen in vergelijking met 2013.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste halfjaar van 2018 verkochten de supers trouwens alweer 8 procent meer besjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Het CBS schrijft de honger naar de bessen toe aan hun gezonde imago bij de klant.

Goed nieuws
Het bericht dat de blauwe bessen in de super uit het schap vliegen, is goed nieuws voor Limburg. In de provincie is met 54 bedrijven bijna de helft van alle telers actief. Het areaal waarop de blauwe bessen worden verbouwd, is in de provincie tussen 2010 en 2017 met 76 procent toegenomen naar 561 hectare, terwijl dat in heel Nederland met 56 procent uitdijde naar 831 hectare. Het blauwgekleurde kleinfruit wordt met name in Noord- en Midden-Limburg verbouwd. Nederland staat in de Europese top 5 van de blauwebessenteelt.

Niet alleen de teelt maar ook de import van blauwe bessen is geëxplodeerd. In 2017 werd 9,8 miljoen kilo ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →