Bier via buis over Rijksweg in Gulpen naar bottelarij

Print
Bier via buis over Rijksweg in Gulpen naar bottelarij

Afbeelding: Rob Oostwegel

Gulpen - Bierbrouwerij Gulpener bouwt in Gulpen een nieuw brouwhuis. Aan de overkant van de Rijksweg. Wat betekent dat het bier straks via een buizenbrug boven de weg naar de bottelarij moet.

Hoe krijg je bier, mout, bostel, water en andere ingrediënten uit het brouwproces van de ene kant van de straat naar de andere? Een vraag die zich bij de Gulpener aandient nu die een nieuw brouwhuis wil bouwen aan de overzijde van de drukke Rijksweg.

Storingen
Via leidingen onder de grond, was ook de eerste gedachte van directeur Jan-Paul Rutten. Maar dan kun je er in principe nooit meer bij, legt bedrijfsleider Steven van den Berg uit: "Het betekent dat je de straat bij elke storing die optreedt opnieuw zou moeten opbreken." Bovendien geven leveranciers geen enkele garantie voor zulke ondergrondse leidingen, aldus Van den Berg. "Wat ons als bedrijf voor grote problemen zou stellen."

De brouwerij heeft daarom een andere oplossing bedacht. De gebouwen aan weerszijden van de drukke Rijksweg worden straks verbonden met een leidingenbrug. Een overspanning van twee meter breed en ongeveer anderhalve meter hoog waarin iets van veertien buizen en pijpen weggewerkt kunnen worden.

Carnavalswagens
Een ingreep die wellicht wat meer uitleg vergt, realiseert Rutten zich. Hij heeft het plan daarom al in een vroeg stadium voorgelegd aan de directe buren, zodat die weten wat de brouwerij van plan is. Tijdens een eerste informatieavond zijn de omwonenden geïnformeerd over het bouwplan. De eerste reacties zijn volgens Van den Berg positief. Er volgt echter nog een officiële procedure waarbij eventueel bezwaren ingediend kunnen worden.

De buizenbrug wordt ongeveer acht meter hoog en verbindt de zolder van het Familiehuis met de brouwerij aan de overkant. Door de brug zo hoog te maken, kan het verkeer er makkelijk onderdoor, benadrukt Rutten: "De carnavalswagens zullen er tijdens de optocht geen hinder van ondervinden."

Azijnfabriek
De kleur wordt aangepast aan de omgeving, zegt Rutten. Daarbij zal de brouwerij in overleg treden met de Monumentencommissie. Dat is ook nodig omdat zowel het Familiehuis als de brouwerij zelf een erkend Rijksmonument is. Elke aanpassing daarvan moet hoe dan ook eerst voorgelegd worden aan de Monumentencommissie.

De brouwerij heeft in eerste instantie gekeken of het nieuwe brouwhuis naast het bestaande kan worden gebouwd. De ruimte is daar echter zeer beperkt, zegt Van den Berg. Aan de overkant van de Rijksweg heeft het bedrijf daarentegen ruimte te over. De vroegere Azijnfabriek daar is lang gebruikt voor de opslag van bier, maar die is sinds maart verplaatst naar een centrale plek in Brabant.

Het nieuwe brouwhuis, dat energieneutraal wordt, moet medio volgend jaar klaar zijn. De bouw start in het najaar. De vergunningen zijn inmiddels aangevraagd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →