Terugblik op André Rieu op het Vrijthof 2018 in woord en beeld

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

André Rieu op het Vrijthof editie 2018 is voltooid. Dertien keer trakteerde de Maastrichtse artiest fans van over de hele wereld op zijn thuisshow. Veel Maastrichtenaren genoten mee.

Er werd in het verlden nogal eens opzichitg geklaagd door Maastrichtenaren over ‘al die Rieu optredens’. De afgelopen weken staken veel inwoners van de Limburgse hoofdstad hun bewondering en zelfs trots niet onder stoelen of banken bij het onderwerp ‘André’. De stadsgenoten van de man die over de hele wereld miljoenen fans heeft (3,1 miljoen mensen volgen zijn Facebook-account) lijken steeds beter te begrijpen dan wel te accepteren welk een uniek evenement jaarlijks op het Vrijthof plaatsvindt.

Horecapersoneel als deel van het Rieu-spektakel
Evenals de orkestleden en de vele anderen die drie weken lang bij de Rieu-show betrokken zijn, kunnen ook de horecamedewerkers het programma van de Stehgeiger wel dromen. Het valt dus best te begrijpen dat menigeen daar wel eens een beetje flauw van wordt, dan wel melig. “Gaot nao hoes, g’r zeet meuj”, een van de gevleugelde opmerkingen van Rieu, hoor je binnen horecacrews op de gekste momenten. Zonder erg is de horeca op het Vrijthof deel gaan uitmaken van het spektakel. En ook als 'gewone' Maastrichtenaar kan dat het geval zijn.

Business as usual maar wel genieten
In de loop der jaren is voor veel Maastrichtenaren, zeker voor hen die werkzaam zijn in de horeca in de binnenstad en de vele detaillisten, Rieu business as usual geworden. Frappant is dat de waardering voor André Rieu op het Vrijthof – zo lijkt het na vele gesprekken met betrokkenen – steeds meer toeneemt. Een ondernemer uit de Platielstraat zegt maandagochtend: “Het is voorbij. Toch even afkicken. Wij hebben weliswaar een modezaak voor vooral jongere generaties, maar het is toch puur genieten van het publiek dat Rieu drie weken lang naar Maastricht laat komen. Je ziet al die mensen vooral genieten van wat gaat komen en en passant vinden ze de stad ook nog eens geweldig.”

Het Rieu-publiek als surprise-act voor de Maastrichtenaren
De strekking van die opmerking hoorde je deze week heel veel in de stad. De gemiddelde Maastrichtenaar heeft de afgelopen jaren geleerd het persoonlijke oordeel over al die Rieu-concerten niet te laten afhangen van het iedere avond terugkerende muziekprogramma. Dat is nu eenmaal samengesteld voor zijn tienduizenden fans die – niet zelden – voor hem een wereldreis maken.

Voor de inwoners van de stad ligt het genieten op een ander vlak. Al die mensen die naar hùn stad komen om hùn stadgenoot te zien optreden, wordt door velen inmiddels gezien als een nimmer vervelende continue surprise-act. Een Maastrichtenaar en zelf fan van André Rieu heeft inmiddels een keur aan buitenlandse vrienden opgebouwd:  “Die fans herken je uit duizenden als ze door de stad lopen of op een terras zitten. Je hoeft alleen maar zijn naam te laten vallen en voor je het weet heb je een hartstikke leuk gesprek met  mensen uit Brazilië, Australië, Engeland of waar ze ook vandaan komen. Ik ga zelf een keer per jaar zelf op het plein zitten. Dat blijf ik mooi vinden. Maar het meeste plezier ontleen ik toch aan al die ontmoetingen op terrassen of wandelend door de stad. Die sfeer rondom al die concerten vind ik fantastisch en is volgens mij heel erg uniek”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →