Proef met pil gestaakt na dood baby’s

Print
Proef met pil gestaakt na dood baby’s

Afbeelding: iStock

Een studie naar een medicijn voor zwangere vrouwen. Ook het Universitair medisch Centrum Maastricht deed eraan mee, maar de studie is per direct stilgelegd. 19 baby’s zijn overleden, van wie 11 door een longaandoening.

Een test waaraan tientallen zwangere vrouwen in Nederland hebben deelgenomen, is onmiddellijk afgeblazen nadat bij een tussenevaluatie aan het licht was gekomen dat een onverwacht groot aantal baby’s na de geboorte was overleden. Het ging om een middel dat aan zwangeren werd gegeven om te onderzoeken of de placenta kan groeien. 

Sildenafil
Het draait allemaal om het middel sildenafil, beter bekend als Viagra. Dat is gegeven aan vrouwen van wie de baby vroeg in de zwangerschap een ernstige groeibeperking had. Het medicijn verwijdt bloedvaten en zou mogelijk de functie van de placenta kunnen verbeteren. 

MUMC+ Maastricht
Op moment van stopzetten waren er 183 vrouwen bij de studie betrokken, van wie iets meer dan de helft het middel geslikt heeft. In Maastricht waren twaalf patiënten bij het onderzoek betrokken, bevestigt een woordvoerder, die voor verdere toelichting naar het Amsterdam UMC verwijst. Welke gevolgen hun baby’s hiervan ondervonden hebben, is niet bekendgemaakt. 

Dode baby's
In het onderzoek, dat sinds 2015 loopt, kregen 93 vrouwen sildenafil en 90 een placebo. Na de geboorte overleden uit de eerste groep 19 baby’s, van wie 11 aan een longaandoening. Uit de tweede groep overleden 9 baby’s, waarvan geen enkele door een longaandoening. 

Behalve het Amsterdam UMC deden de zeven andere Nederlandse academische centra aan het onderzoek mee, waaronder het MUMC+ in Maastricht, evenals de Isala Klinieken in Zwolle, het Medisch Centrum Leeuwarden en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. 

Alle deelnemers aan de studie zijn geïnformeerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is ingelicht. De onderzoekers verwachten dat door hun bevindingen wereldwijd het gebruik van sildenafil voor deze toepassing wordt gestopt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →