Zuyderland ziekenhuis voorbereid op meer opnames door hitte

Print
Zuyderland ziekenhuis voorbereid op meer opnames door hitte

Afbeelding: ANP

Ziekenhuizen houden er rekening mee dat de aanhoudende hitte gaat leiden tot extra opnames. Om te voorkomen dat deze zomer een acuut personeelstekort ontstaat, wordt nu vast bekeken hoe een eventuele toestroom van patiënten kan worden opgevangen.

Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Maandag trad het Nationale Hitteplan van de RIVM in werking, omdat de verwachting is dat de hitte nog enige tijd aanhoudt. Overdag gaat de temperatuur richting de 30 graden, en 's nachts wordt het niet kouder dan 20 graden. Het RIVM wijst ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht aan als kwetsbare groepen.

De ziekenhuizen zijn er op berekend dat meer mensen met bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen verzorging nodig heeft. De NVZ-woordvoerder vergelijkt de gevolgen van de hitte met de winterse griepgolf. "Ziekenhuizen zorgen er dan van tevoren voor dat ze indien nodig extra personeel kunnen inzetten. In eerste instantie overleggen ze met ziekenhuizen in de regio, om te bekijken of daar ruimte is. En anders worden uitzendkrachten ingehuurd."

Golf
Een woordvoerder van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen en Heerlenbevestigt dat rekening gehouden wordt met een mogelijke golf van hittepatiënten. "Daar wordt zeker over nagedacht. Op dit moment zien we nog geen extra opnames, maar we zijn er op voorbereid."

Lees ook: Hitteplan: tips bij extreem warm weer

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →