Buurtwinkeltje vreest einde bij komst van supermarkt

Print

Verse aardbeien bij de ingang tot de winkel. Afbeelding: Sjak Planthof

De buurtwinkel van Mart en Carla Habets aan Achter de Molens in het Jekerkwartier vreest het loodje te leggen met de komst van een supermarkt in de naburige Sint Pieterstraat.

De gemeente heeft aan grootgrutter Coop een vergunning verleend om in de nabij gelegen Sint Pieterstraat een supermarkt te vestigen. “Als die winkel er komt, kunnen ik en andere kleintjes in de buurt onze deuren sluiten”, zo laat Habets weten.

Hij voelt zich overvallen door de toewijzing van een vergunning aan de grote detailhandelszaak. “Het pand heeft in principe de bestemming wonen. Er mag volgens het bestemmingsplan enkel detailhandel komen, mits dat een vernieuwend karakter heeft. Dat is hier niet het geval.”

Grote gevolgen
Habets wijst op de relatief kleine speciaalzaken die het Jekerkwartier  juist zijn bijzondere uitstraling geven. “Een aantal van die winkels gaan net als ik direct grote gevolgen ondervinden van de komst van een supermarkt.” Hij voelt zich voor het blok gezet. “Tegen een landelijke ketenwinkel met een vloeroppervlakte van 820 vierkante meter valt niet op te boksen.” In het pand aan de Sint Pieterstraat waar de Coop een oogje op heeft, zat een keukenstudio.

Venten
De ouders van Mart Habets begonnen in 1952 met hun winkeltje in boter, kaas, melk en eieren aan Achter de Molens. “Met mijn vader  ging ik nog venten langs de deur, in elke wijk van Maastricht.” Habets junior nam met zijn vrouw Carla de winkel over in 1978. 

Jubileum
Vorige week beleefden Mart en Carla het 40-jarig jubileum van hun pitoreske speciaalzaakje. “Dat hebben we dus maar geruisloos voorbij laten gaan, want er valt nu weinig te vieren.”

Bezwaarschriften
De hoop van de Habets is gevestigd op een uitspraak van de juridische afdeling van de gemeente. “Er wordt gekeken of de vergunnig wel of niet terecht is verleend.” Deze heroverweging is mede te danken aan de 50 bezwaarschriften die zijn ingediend. 

De gemeente doet eind augustus uitspraak.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →