Zwangere vrouwen zitten in onzekerheid na onderzoek

Print
Zwangere vrouwen zitten in onzekerheid na onderzoek

Afbeelding: De Limburger

Zo'n tien tot vijftien zwangere vrouwen die hebben meegedaan aan het placenta-onderzoek van het UMC in Amsterdam, weten nog niet hoe het met hun ongeboren baby zal gaan.

Dat zei de hoofdonderzoeker Wessel Ganzevoort maandag tegen actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Ganzevoort zei tegen Nieuwsuur dat er ook nog een aantal ouders zijn met een kind op de intensive care. "Zij zullen zich waarschijnlijk ongelooflijk veel zorgen maken over wat dit voor hun kind gaat betekenen", aldus de onderzoeker.

Onderzoek onmiddelijk stopgezet
Eerder maandag werd bekend dat het ziekenhuis een onderzoek bij zwangere vrouwen onmiddellijk heeft stopgezet, omdat er aanwijzingen zijn dat baby's met een ernstige groeiachterstand daarbij kunnen overlijden na de geboorte. Het gaat om de test van een middel dat aan zwangeren werd gegeven om te onderzoeken of de placenta kan groeien. De helft van de vrouwen (ongeveer negentig) kreeg het middel sildenafil, beter bekend als Viagra. De andere helft kreeg placebotabletten. Volgens een woordvoerder zijn er bij de eerste groep negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden. Bij de tweede groep zijn negen baby's met een groeiachterstand doodgegaan. Behalve Amsterdam UMC deden tien andere ziekenhuizen mee aan het onderzoek, waaronder ook het universitair ziekenhuis in Maastricht. 

Het aantal baby's dat een longaandoening kreeg door het middel sildenafil is volgens de zegsman "significant'' hoger. "De kans op een aandoening van de bloedvaten van de longen lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen."

Lees ook: Proef met pil gestaakt na dood baby’s

Ernstige groeibeperking
Het onderzoek richtte zich op zwangere vrouwen van wie de baby vroeg in de zwangerschap een ernstige groeibeperking had, met slechte vooruitzichten voor het kind. Tot nu toe is er volgens het ziekenhuis geen bekende therapie om deze baby’s te helpen groeien. De moeders zijn volgens hem inmiddels bijna allemaal geïnformeerd. "Alle betrokken vrouwen worden zo goed mogelijk begeleid door de artsen die bij de studie zijn betrokken. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →