Vier moordpogingen: Jeu R. moet 25 jaar de cel in

Print
Vier moordpogingen: Jeu R. moet 25 jaar de cel in

Afbeelding: Istock

De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de 50-jarige Jeu R. uit Echt veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

De rechters achten bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vier moordpogingen. Dat gebeurde in 2014 en 2016 in Echt en Ohé en Laak. Beoogd doelwit was Jan S. uit Ohé en Laak. Bij de laatste aanslag zaten ook zijn vrouw en zoon bij hem in de auto.

Afrekening 
De rechtbank noemt de moordpogingen: criminele afrekeningen. Over het mogelijke motief staat weinig in het vonnis. De rechtbank denkt dat Jeu R. met zijn criminele activiteiten maar één doel voor ogen had: geld. Blijkbaar heeft hij, volgens de rechters, gemeend dat bij slachtoffer Jan S. veel 'verborgen geld' te halen was.

Eis
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier weken geleden 26 jaar en acht maanden celstraf tegen R. geëist. De rechtbank strafte de Echtenaar iets lichter. Zij vindt dat het OM onvoldoende concreet kon maken dat Jeu R. In 2016 zware misdrijven voorbereidde. De rechter deelt wel de visie van het OM dat R. grote hoeveelheden wapens en munitie in zijn bezit heeft gehad. 

Sven Prins
De rechtbank baseerde zijn uitspraak op afgeluisterde gesprekken in het moordonderzoek naar Sven Prins uit Brunssum. Jeu R. had contacten met de moordenaars van Prins. Volgens de advocaat van R. was alles wat hij vertelde over aanslagen en wapentuig grootspraak. De rechtbank ziet dat anders: veel wat hij heeft verteld komt overeen met daadwerkelijke gebeurtenissen. 

Schadevergoeding
Jeu R. moet aan slachtoffer Jan S. een schadevergoeding van in totaal bijna 93.000 euro betalen .De man uit Ohé en Laak had twee ton gevorderd. Jeu R. en zijn raadsman waren niet bij de uitspraak aanwezig. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →