Tips om je huisdier koel te houden

Print
Tips om je huisdier koel te houden

Afbeelding: iStock

Dat huisdieren net als wij flink last kunnen hebben van de hitte, ligt voor de hand. Toch zijn er helaas genoeg gevallen bekend waarbij het flink mis is gegaan. ?Honden die worden opgesloten in een snikhete auto, katten die niet naar buiten kunnen en konijnen in een hokje in de volle zon.

Hoe maak je het je huisdier in deze tropische temperaturen zo aangenaam mogelijk?

De hond

Honden zijn erg gevoelig voor warmte. Ze verliezen hitte door te hijgen, en zoeken vaak zelf al de schaduw op. Bind je hond dus niet aan een korte riem in de tuin of op de camping, maar zorg voor een lang touw waardoor het dier vrij rond kan lopen en een koel plekje kan zoeken. 

Vanzelfsprekend moet er genoeg water in de buurt zijn. Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen, dus neem je viervoeter mee naar een rustig meertje waar het een goeie plons kan nemen. Laat hem of haar na afloop wel goed opdrogen. 

Fiets je graag met je hond? Laat dat met grote hitte maar even achterwege. Het asfalt is vaak erg heet, waardoor de hond blaren aan de voetzolen kan krijgen. Ook kan de hond niet in zijn eigen tempo lopen, en er niet zelf voor kiezen om te stoppen. Het gevolg: oververhitting. 

Veel honden graven graag een kuil als het heet is. De grond is koel, en ze hopen een koel plekje aan te treffen. Tenzij de hond je pasgemaaide gazonnetje aan het molesteren is, kan je hem of haar het best zijn gang laten gaan met de kuil.

Hoe herken je oververhitting bij een hond?
Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek, hard hjgen, kwijlen, braken, diaree, slijmvliezen worden bleek, niet meer reageren op prikkels, apatisch en in shock.
bron: hondinzicht.nl

De kat

Naast last hebben van de hoge temperatuur kunnen katten ook verbranden. Vooral poezen met witte oortjes of een wit hoofd zijn er gevoelig voor. Smeer je kat eventueel voorzichtig in met niet-vette zonnebrandcrème.

Zorg bij katten voor voldoende water op verschillende plekken. Als je kat geen zin heeft om te drinken, kun je wat ijsklontjes toevoegen aan het water. Je kan de kat ook uit een lopende kraan laten drinken. 

Je kunt je kat eventueel nat maken, alhoewel veel katten daar waarschijnlijk niet al te enthousiast van worden. Zorg ervoor dat de kat makkelijk naar binnen en naar buiten kan. Waarschijnlijk gaat je kat zelf op zoek naar een koel plekje, bijvoorbeeld op een stenen vloer of onder een plant.

Hoe herken je oververhitting bij een kat?
Hijgen, onrustig gedrag (bijvoorbeeld door veel lopen), verhoogde hartslag, ademhalingsmoeilijkheden of hyperventilatie (rassen met een platte neus laten dit eerder zien vanwege eerder dichtzittende luchtwegen) en donkkerrood gekleurd tandvlees.

De fret

Fretten zijn een geval apart. Een ventilator helpt niet, want een fret kan niet zweten. Ook kun je om je dier te koelen beter lauw water gebruiken, dan koud water. Wat ook werkt is het vullen van flessen water, deze in de vriezer leggen en eenmaal bevroren in een handdoek rollen. Dit pakketje kun je vervolgens in de kooi leggen. Ze vinden het vaak heerlijk om hier tegenaan te liggen. De pootjes kun je koelen met water. Is het meer dan 30 graden? Houd je fret dan binnen! 

Etenstip: maak 'waterijsjes' van geweekte brokjes. Doe de natte brokken met wat vocht in een ijsblokjesvorm en vries ze in totdat ze stevig zijn, maar nog niet helemaal bevroren. Ook lekker voor honden en katten!

Het konijn

Konijnen kunnen erg slecht tegen de hitte. Ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en niet om in een snikheet hok te zitten. Zorg dus dat het hok in de schaduw staat, maak wat theedoeken nat en vries deze in. Als ze koud en stijfbevroren zijn, kun je de doeken op de kooi leggen. De truc met de ingevoren flessen en handdoeken werkt behalve bij fretten ook goed bij konijnen (en trouwens ook bij ratten, hamsters, cavia's, muizen etc). Zorg dat er voldoende water is en dat de waterflesjes niet gloeiend heet zijn. Het ijzeren drinktuutje kan vaak erg warm worden, waardoor ze er niet meer uit willen/kunnen drinken. 

De vogel

Wamte stijgt op, dus een een vogel in een vogelkooi die aan het plafond hangt, heeft het extra warm. Kooien mogen nooit vol in de zon. Zorg voor een badje waar de vogel in kan, mocht deze dat fijn vinden. Zitten je vogels in een buitenhok? Creëer dan schaduw met een parasol of bijvoorbeeld met een wit, nat laken. Zorg ook daar voor voldoende water.

Het paard

Paarden kunnen op zich goed tegen de warmte omdat ze via zweet veel hitte kwijt kunnen. Maar ga geen lange tochten maken op het heetst van de dag. Staan de paarden in de wei? Zorg dan dat ze in de schaduw kunnen staan en genoeg te drinken hebben. 
Doordat paarden zo veel zweten, moeten ze ook meer vocht opnemen. Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater en een schone bak. Een volwassen paard van rond de 600 kg drinkt normaal zo'n 20 tot 30 liter water per dag, maar met warm weer kan dit oplopen tot zo'n 40 liter per dag. 

Net als bij katten kunnen paarden ook verbranden. Vooral de neus is hier gevoelig voor. Staat je paard buiten? Dan kun je de neus en eventueel de oren insmeren met zonnebrandcréme met een hoge factor.

Hoe herken je oververhitting bij een paard?
Drijfnat van het zweet, paard staat 'te pompen' en paard voelt heel warm aan. Bij te lang een te hoge temperatuur is het raadzaam om de dierenarts te bellen.
(bron: bitmagazine.nl)

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →