Inwoners Voerendaal vaakst slachtoffer van fraude

Print
Inwoners Voerendaal vaakst slachtoffer van fraude

Afbeelding: iStock

Burgers en bedrijven in Voerendaal waren het afgelopen jaar in Limburg relatief gezien het vaakst slachtoffer van fraude, zowel online als offline.

Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers. In Voerendaal werden in de eerste helft van dit jaar 28 burgers en bedrijven het slachtoffer van fraude. Als dat afgezet wordt tegen het aantal inwoners komt dat neer op 22,6 gevallen per tienduizend inwoners.

Maastricht
Ook in Beesel (22,3 gevallen per tienduizend inwoners), Kerkrade (22), Weert (21,9) en Simpelveld (21,8) sloegen oplichters relatief vaak toe. In absolute aantallen worden de meeste slachtoffers gemaakt in Maastricht. Daar werden het afgelopen halfjaar 209 inwoners en bedrijven opgelicht.

Kijk hieronder op de kaart hoe vaak oplichters in jouw gemeente toeslaan.

In totaal noteerde de politie sinds januari 31,5 duizend gevallen van fraude in Nederland. Het gaat daarbij om zowel online als offline fraude, bijvoorbeeld oplichting via Marktplaats, vastgoedfraude en nieuwere varianten zoals skimming en phishing. Per dag gebeurt dat dus zo'n 175 keer.

Gegevens
Bij skimming wordt de magneetstrip van de betaalpas van het slachtoffer gekopieerd en de pincode achterhaald. Bij phishing worden mensen uitgelokt om hun inlog- en/of creditcardgegevens ergens achter te laten. Bijvoorbeeld op een site die lijkt op die van hun bank.

Bij 12 procent van de zaken is een verdachte in beeld.