Broer en zus uit Venray in Griekenland: 'Ik zag huizen, auto’s en bussen in brand staan'

Print
Broer en zus uit Venray in Griekenland: 'Ik zag huizen, auto’s en bussen in brand staan'

Kelly en Jeffrey in Athene. Afbeelding: ED

Venray - Jeffrey Agterberg bevindt zich momenteel tussen de fikse Griekse bosbranden. De 28-jarige Venrayenaar, die nu in Nijmegen woont, is er samen met zijn zus Kelly op vakantie en zag van alles in brand staan.

Maandag liep hij nietsvermoedend door de straten van Athene toen hij oranje- en zwartgekleurde wolken voorbij zag razen. "Ik dacht aanvankelijk aan een zandstorm, omdat ik een laag zand op mijn armen kreeg. Bleek het as te zijn!" 

Nea Makri
Dinsdagochtend maakte hij na vier dagen, zoals gepland, de tocht van Athene naar het nabijgelegen Nea Makri. Daar woedden ook enorme branden. "Vanuit de bus zag ik huizen, auto’s en bussen in brand staan. Ook zag ik vier vliegtuigen en een helikopter van de bossen naar de zee op en neer pendelen om zich met water te bevoorraden", vertelt Jeffrey. 

Lees ook: Dodental bosbranden Griekenland loopt in rap tempo op

Angst
Bang is hij niet, al was het wel even schrikken. "De hulpdiensten razen van hot naar her. Aan de emoties van de plaatselijke bevolking merk je het wel: zij maken zich zorgen."

Hoewel zijn omgeving figuurlijk in brand staat, neemt het letterlijke vuur alweer wat af. Dat er zoveel hulpdiensten op de been zijn, stelt hem gerust. "Misschien huren we straks een scooter of quad en gaan we wat rondrijden. Het is niet best wat hier gebeurt, maar wel zeer imponerend om te zien."

Zestig doden
De grote natuurbranden die ten westen en ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene woeden, hebben al aan zeker zestig mensen het leven gekost. Ook zijn er zeker 150 gewonden gevallen. Een aantal mensen is nog altijd vermist. "Griekenland gaat op dit moment door een onbeschrijfelijke tragedie", aldus de Griekse premier Alexis Tsipras. In het land zijn drie dagen van nationale rouw uitgeroepen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →