AEX sluit op hoogste stand sinds 2001

Print
AEX sluit op hoogste stand sinds 2001

Afbeelding: ANP

De AEX-index van de beurs in Amsterdam is dinsdag op het hoogste niveau gesloten sinds 2001.

Ook elders in Europa zaten de beurzen behoorlijk in de lift, dankzij sterke kwartaalberichten van grote bedrijven als UBS en PSA Peugeot Citroën. Op het Damrak vielen de resultaten van uitzender Randstad duidelijk in de smaak bij beleggers.

De AEX eindigde 0,6 procent hoger op 573,62 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 778,08 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt tekenden plussen op tot 1,1 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 5,4 procent. Randstad volgde met een plus van bijna 4 procent. De uitzender bleef in het tweede kwartaal profiteren van de aanhoudende vraag naar personeel en boekte meer winst op een hogere omzet. De Zwitserse concurrent Adecco, de grootste uitzender ter wereld, klom in Zürich 2,7 procent. Telecombedrijf KPN en informatieleverancier Wolters Kluwer sloten de rij bij de hoofdfondsen met minnen tot 1,2 procent.

Sligro
In de MidKap gaven de aandelen Sligro (min 16,9 procent) geen recht meer op het dividend over de voorafgaande periode. Het groothandelsbedrijf keerde een speciaal dividend uit van 7,57 euro per aandeel vanwege de verkoop van de EMTÉ Supermarkten. Ook verlaagde Kempen het advies voor het bedrijf.

Air France-KLM won 0,9 procent. De vakbonden rondom Air France houden zich tot na de zomer koest in het loonconflict met de Franse luchtvaartmaatschappij. De bonden zeggen de reizigers in de zomer te willen ontzien. Chiptoeleverancier Besi was de grootste winnaar bij de middelgrote fondsen met een plus van 4,9 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een koerswinst van 3 procent.

Sprong
PSA Peugeot Citroën maakte in Parijs een sprong van bijna 14 procent en bereikte de hoogste koers in tien jaar na goede halfjaarcijfers van de Franse autogroep. In Zürich klom UBS ruim 4 procent. De grootste bank van Zwitserland voerde de winst in het tweede kwartaal op en verwacht ook in de komende jaren te profiteren van de wereldwijde economische groei.

De euro was 1,1692 dollar waard, tegen 1,1707 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 68,94 dollar. De prijs van Brentolie klom 1,2 procent tot 73,92 dollar per vat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →