Politiebonden verwerpen cao-bod

Print
Politiebonden verwerpen cao-bod

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

De gezamenlijke politiebonden verwerpen het loonbod van 7 procent en zetten hun acties voort. Zij zeggen "zwaar teleurgesteld in het tegenbod" van hun werkgever te zijn.

Woensdag voeren zij meteen een nieuwe actie tijdens het bezoek van minister Ferd Grapperhaus aan een opleidingscentrum van de politie in Zeeland, melden politievakbonden ACP en NPB dinsdag via Twitter.

Loonsverhoging
Maandag maakten Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom bekend 7 procent meer loon te bieden tot en met 2020, aangevuld met een eenmalige uitkering van 500 euro in 2019.

Bovendien zouden agenten volgens dat aanbod meer invloed krijgen op hun eigen rooster.

Acties
De politie en vakbonden onderhandelen over een nieuwe cao, die voor 65.000 politiemedewerkers moet gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden de agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Het gaat volgens de bonden 'om veel meer dan een goed loonbod'. Zij wijzen onder meer op het tekort aan personeel en een veel te hoge werkdruk.

Nijpend
De NPB stelt dat de politiecollega’s het zat zijn en niet zullen rusten 'voordat bij de minister is doorgedrongen hoe nijpend hun situatie is'.

Actievoerende agenten zullen Grapperhaus daarom opwachten voorafgaande aan zijn bezoek aan het Integraal Beroepsvaardigheden- en Trainingscentrum in het Zeeuwse Nieuwdorp.

Onrust
Rond die plaats worden tevens extra verkeerscontroles gehouden, maar daarbij worden geen bonnen uitgeschreven. NPB-voorzitter Jan Struijs voerde dinsdag overleg met de collega-vakbonden en zegt dat de onrust onder politiepersoneel bijzonder groot is.

Hij is overstelpt door afwijzende reacties uit zijn achterban. "Dit is een waardeloos bod en deze onrust heb ik nog nooit meegemaakt."

Woede
Formeel moet bij de vakbonden nog bestuurlijk overleg plaatsvinden over de afwijzing van het cao-bod, maar volgens Struijs gaan de acties voor een betere cao gewoon door. "De woede uit zich ook op alle niveaus in de politie-organisatie. Vandaar dat de acties worden opgeschroefd."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →