Opnieuw Nederlandse toerist vermist: grote zorgen om Anouk (19) op Cuba

Print
Opnieuw Nederlandse toerist vermist: grote zorgen om Anouk (19) op Cuba

Anouk een aantal jaren geleden. Afbeelding: AD/Privefoto

De 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis wordt vermist op Cuba. Haar vader is doodongerust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vermissing.

Een aantal weken geleden reisde de jonge vrouw in haar eentje af naar het Caribische eiland. Drie dagen geleden zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit hier aan. 

Contact
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de zaak en heeft contact met de familie. "De Nederlandse ambassade in Cuba probeert, met lokale autoriteiten, uit te zoeken wat er aan de hand is.'' 

"We hebben net gehoord dat ze inderdaad niet op die vlucht zat. We zijn twee dagen bezig geweest om daar achter te komen’’, zegt haar vader Wim van Luijk, die een oproep op Facebook plaatste. Hij had zaterdagmiddag, 6 uur ‘s ochtends lokale tijd, voor het laatst contact met haar. ‘s Middags zou ze op haar vlucht naar Nederland stappen. De dagen daarvoor spraken ze elkaar veel: telefonisch en via WhatsApp, maar plots stopte het contact.

Bankpas
Tijdens het laatste telefoongesprek was Anouk erg overstuur. "Haar bankpas was ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek. Ze vertelde dat ze de hele nacht over straat had rondgelopen.’’ Aan de telefoon kreeg ze een enorme paniekaanval, vertelt de in Zuidland woonachtige Van Luijk. "Ze woont op zichzelf in Hellevoetsluis en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar ze heeft óók medicatie nodig om psychoses te voorkomen.’’ 

Onderbuikgevoel
Van Luijk werd wakker met een raar gevoel, zondagochtend. Die middag moest zijn dochter thuiskomen. Hij kon er niet bij zijn op Schiphol, omdat hij op vakantie in Frankrijk is. Maar zijn ex-vrouw wachtte bij het vliegveld, waar Anouk nooit verscheen. 

"We weten niet of ze in het ziekenhuis ligt, of haar iets ernstigs is overkomen. We weten helemaal niks'', zegt de vader machteloos.