Feest in Amstenrade, voetbalclub mag blijven

Print
Feest in Amstenrade, voetbalclub mag blijven

Afbeelding: De Limburger/Rob Oostwegel

De gemeente Schinnen geeft toe aan VV Amstenrade: de club mag in de dorpskern blijven spelen. Op het natuurgrasveld van de Gijselaar wordt een kunstgrasveld gelegd. De lopende rechtszaak is van de baan.

De gemeente dreigde het kort geding te verliezen dat de club tegen haar had aangespannen, zo werd vorige week duidelijk tijdens de zitting. Schinnen was namelijk onrechtmatig want te vroeg begonnen met de ontmanteling van de voetbalaccommodatie aan de Gijselaar.

Vertraging
"De gerechtelijke procedure heeft de doorslag gegeven. We willen voorkomen dat er geprocedeerd blijft worden. Dat zou misschien vertraging van de uitvoering van alle plannen van de Gijselaar veroorzaken. Daarom heeft het college vandaag (gisteren, red.) hiertoe besloten. Dat is in het belang van de hele Amstenraadse gemeenschap", verklaart gemeentewoordvoerster Nadine Lemmens. De wethouders hebben volgens haar ook hun raadsleden van de coalitiepartijen Vernieuwingsgroep en CDA overtuigd, die altijd voor de verhuizing van VVA naar Oirsbeek zijn geweest. Om de voetbalclub plaats te bieden schrapt Schinnen twintig starterswoningen. Lemmens: "Daar is vooralsnog geen plek voor in de Gijselaar. Misschien komen die elders in Schinnen of in Beekdaelen."

Vlag uit
Bij de voetbalclub kan de vlag uit. "We kunnen in Amstenrade blijven, het is definitief", zegt een blije voorzitter Harrie Geurten. Een maand geleden probeerde hij de gemeenteraad met een powerpointpresentatie en nieuwe argumenten nog te overtuigen dat er plek is voor de club in het gebied de Gijselaar en dat de beoogde verhuizing naar Oirsbeek slecht is voor de leefbaarheid in Amstenrade. Tevergeefs.

Lees ook: Protestactie tegen ontmanteling voetbalclub, graafmachines maken rechtsomkeert

Ook een protestkamp op het voetbalterrein dat uitgroeide tot een feestelijke manifestatie bracht de politiek niet op andere gedachten. Vorige week zag advocaat Robert Janssen namens de club een uitweg: de gemeente had de gebruikersovereenkomst geschonden door het veld te vroeg te slopen. Dat is schending van het huurrecht, dat huurders en gebruikers een bepaalde mate van bescherming biedt. Aan schending daarvan wordt zwaar getild, bleek vorige week in het kort geding bij de rechtbank in Den Bosch.

Voorziening
VVA zal zich volgens Geurten nu met de gemeente en alle andere betrokken partijen in de Gijselaar inzetten voor een succesvolle toekomst. "We willen er een mooi verhaal van maken en samen de brede maatschappelijke voorziening invullen, samen met de school, met de andere verenigingen.”

Naar verwachting zal het nieuwe kunstgras pas 1 oktober klaar zijn. Tot die tijd verwacht Geurten dat VVA op andere velden in de regio zal spelen. De kantine blijft voorlopig staan totdat de plannen voor de Gijselaar worden uitgevoerd. In het gebied komen verder zorgwoningen, nieuwbouw voor zorgcentrum Elvira, basisschool de Verrekijker, woningen en een gemeenschapshuis en bibliotheek.