'Eigen aanvraag' nekt Maastrichtse lid subsidiegroep

Print
'Eigen aanvraag' nekt Maastrichtse lid subsidiegroep

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Een aanvraag voor subsidie indienen. Dat deed theatermaker Thijs Lenders. Alleen: hij deed dat bij een subsidiegroep waar hij zelf lid van was. Was, want hij kreeg ontslag.

Maastrichtenaar Thijs Lenders moet weg als lid van de adviescommissie LAG. De reden: hij diende als lid een steunaanvraag in voor zijn eigen Löss Theater.

Eén miljoen euro
Theatermaker Lenders is lid van de zogenaamde Lokale Actiegroep (LAG). Die oordeelt over aanvragen voor subsidies uit de pot van ­LEADER Zuid-Limburg. LEADER is een Europese subsidiepot voor initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland. In die pot zit van 2016 tot 2020 voor het platteland van Zuid-Limburg een miljoen euro.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Hubert Mackus (plattelandsontwikkeling) heeft de complete LAG aangedrongen op onmiddellijk ontslag voor Lenders omdat er 'een onherstelbare vertrouwensbreuk is opgetreden'. Daarnaast moet Lenders weg omdat hij niet in staat is om zijn verschillende rollen - die van ondernemer/aanvrager subsidie en die van LAG-lid - van elkaar te scheiden. Hierdoor ontstaat 'de schijn van belangenverstrengeling'. Dit kan alleen maar ontslag tot gevolg hebben, vindt de gedeputeerde.

Afrekening
Lenders denkt dat zijn ontslag een afrekening is. "Er speelt van alles binnen LEADER dat niet deugt en ik wilde die werkwijze aan de kaak stellen. Innovatieve projecten vangen namelijk bot. Dat hele LAG is alleen maar bezig met het rondpompen van Europees geld", zegt hij.

Voorwaarde om voor LEADER-geld in aanmerking te komen is dat gemeenten minimaal 22 procent meefinancieren. De theatermaker had zelf voor zijn project onze Pöl.Boer! een subsidie van 90.000 euro aangevraagd. Het stuk zou gespeeld worden in boerderijen.

"Ik heb het plan ingediend, maar zoals het hoort de zaal verlaten toen erover werd gesproken en gestemd. Uiteindelijk kwam er na - zoals ik achteraf hoorde - een heftige discussie een positief advies. Ik wilde zestig voorstellingen in boerderijen in zes gemeenten. Dat werd teruggebracht tot twee, Voerendaal en Heerlen. Beide gemeenten wilden uiteindelijk niet cofinancieren."

In het geweer
"Je denkt dat je een veilige route bewandelt, maar uiteindelijk tref je een onbetrouwbare overheid. LAG had in het geweer moeten komen tegen die twee gemeenten. Dat doen ze niet. In plaats daarvan laten ze mij verrekken", zegt Lenders.

De voorstelling vindt nu noodgedwongen plaats in het Lösstheater in Maastricht. Lenders weet nog niet of hij in beroep gaat tegen zijn ontslag uit de Lokale Actiegroep.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →