Vols Tropical stopt ermee: 'Ons draaiboek mogen ze zó meenemen'

Print
Vols Tropical stopt ermee: 'Ons draaiboek mogen ze zó meenemen'

Afbeelding: Luc Lodder

Vaals - Het wordt wellicht de warmste editie ooit. En meteen ook de laatste: na vijftien succesvolle jaren stopt Vols Tropical ermee. Omdat er te weinig vrijwilligers zijn die bij het dorpsfeest in Vaals willen helpen.

Vaals verkeert al weken in een tropische atmosfeer. Net als in de rest van het land stijgt het kwik er inmiddels tot ver boven de 30 graden. Ideale omstandigheden dus voor de vijftiende editie van Vols Tropical, het jaarlijkse dorpsfeest van carnavalsvereniging De Plintepuutsjere.

Laatste editie
Toch is de stemming vooraf wat bedrukt. Want juist nu kondigt Herman Wehkamp van De Plintepuutsjere aan dat het de laatste Vols Tropical wordt. De club die het feest vanaf het begin organiseert, kampt met een tekort aan helpers. "We zijn nog met z’n zessen", legt Wehkamp uit, "maar daar zijn al twee vrienden van buiten bij."

Vols Tropical is vijftien jaar geleden bedacht om in Vaals wat leven in de brouwerij te brengen. "In de zomer was hier niet veel te doen", zegt Wehkamp. "Zeker niet voor de jongeren. Wij waren zelf rond de twintig en besloten om zelf dan maar een feestje te organiseren."

Samba
In het begin was het nog echt een tropisch strandfeest. De muziek kwam van Caraïbische samba- en ritmische steelbands. Maar allengs werd het programma breder, constateert Wehkamp: "Vols Tropical werd een dorpsfeest voor iedereen."

Het publiek had er wel zin in. De afgelopen zomers trok Vols Tropical gemiddeld zeven- tot achthonderd mensen. "En dat is voor een dorp als Vaals, wat weggestopt in een uithoek van Zuid-Limburg, behoorlijk", vindt Wehkamp. "Je moet ook kijken naar de aard van het evenement: wij zijn natuurlijk geen groot muziekfestival zoals je dat elders in de provincie ziet."

Het besluit om na de editie van dit jaar te stoppen met Vols Tropical heeft dan ook niets te maken met een teruglopende belangstelling, benadrukt Wehkamp: "We krijgen het organisatorisch niet meer rond. Omdat we te weinig handjes hebben die meehelpen." De twintigers van toen zijn inmiddels dertigers geworden, zegt Wehkamp, met een eigen gezinnetje en andere besognes aan het hoofd: "Wie heeft nog tijd?"

Draaiboek
Als anderen het straks willen overnemen, kunnen ze rekenen op de steun van De Plintepuutsjere. "Ons draaiboek mogen ze zó meenemen", zegt Wehkamp. "Ik zou dat prachtig vinden. Er is ondertussen wat meer te doen in Vaals. De kunstmarkt is erbij gekomen, en de Üllemarkt is nieuw leven in geblazen. Maar Vols Tropical blijft iets speciaals. Zeker nu de zomers ook hier in Vaals steeds warmer worden."

De vijftiende editie van Vols Tropical heeft zaterdag plaats op het Willem Alexanderplein, met De Snollebollekes en coverband Mag het wat Zachter. Aanvang is om 20.00 uur.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →