Fietsdiefstalplaag voorbij in Sittard-Geleen

Print
Fietsdiefstalplaag voorbij in Sittard-Geleen

De middenberm van de Stationsstraat, vlak bij de entree naar de fietsenkelder. Afbeelding: Johannes Timmermans

Sittard - Sittard-Geleen heeft een kwalijke reputatie als het gaat om fietsdiefstallen. Alleen al de voorbije twee jaar verdwenen er in de stad liefst 1800 rijwielen. Maar de ommekeer lijkt ingezet.

De chronische fietsdiefstalplaag in Sittard-Geleen is voorbij. Die conclusie valt te trekken op basis van actuele cijfers die De Limburger bij de politie heeft opgevraagd.

Positieve conclusie
Het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in de hele gemeente tot nog toe dit jaar (tot begin juli) bedraagt 233. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog circa driehonderd. Ter vergelijking: over heel 2017 werd in de fusiestad zo’n achthonderd keer aangifte gedaan van een fietsdiefstal, in 2016 circa duizend keer. Politiewoordvoerster Diana van Lieshout beaamt dat de jongste cijfers in Sittard-Geleen een positieve conclusie rechtvaardigen. "Zelfs als het aantal fietsdiefstallen in de stad de resterende maanden van dit jaar nog verdubbelt, dan nog is er sprake van een forse daling", zegt Van Lieshout.

Kentering
Geleen tekent voor de meest opvallende score: daar is het aantal rijwieldiefstallen in één klap meer dan gehalveerd ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar (50 versus 111). Maar ook in Sittard, dat sinds jaar en dag in de regio de veruit kwalijkste reputatie heeft (met relatief hoge verzekeringspremies tot gevolg), is sprake van een kentering. Weliswaar ligt het diefstalcijfer over de eerste helft van dit jaar op hetzelfde niveau als dat van 2017 (173 om 179), dat forse aantal komt goeddeels op het conto van de eerste paar weken van dit jaar. Toen kreeg de politie in korte tijd zo’n zeventig aangiften te verwerken. Die zoveelste diefstalpiek in Sittard was voor de lokale politiek begin februari nog aanleiding om alarm te slaan bij zowel stadsbestuur als politie.

Een sluitende verklaring voor de trendbreuk zegt de politie nog niet te kunnen geven. "Meestal spelen meerdere factoren een rol", zegt Van Lieshout. De frequente inzet van lokfietsen door de politie is daar een van. Ook heeft de politie meerdere verdachten aangehouden, onder wie een veelpleger in Sittard.

Kwaliteitsfietsen
De Sittardse rijwielhandelaar Ron Mohren onderschrijft de positieve ontwikkelingen. Het feit dat 'kwaliteitsfietsen' steeds vaker worden uitgerust met antidiefstalvoorzieningen noemt hij als een van de oorzaken. Toch signaleert Mohren ook pijnpunten, met name het opdoeken van de bewaakte fietsenstalling in de Paardestraat. "Die plek is nu met afstand de blackspot van Sittard. Als de gemeente die maatregel terugdraait, dalen de diefstalcijfers met vijftig procent. Zeker weten."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →