Vliegen laten zich lastig verjagen, 'oplossing' ligt in Geleen

Print
Vliegen laten zich lastig verjagen, 'oplossing' ligt in Geleen

Over balen plastic afval in de Steinse haven zijn fijnmazige netten aangebracht. Afbeelding: Wessem Port Services

Brunssum / Stein / Geleen - Vliegen hebben vrij spel. Met dit warme weer vormen ze een ware plaag. In Brunssum en Stein zijn de problemen voorlopig deels verholpen. Een structurele oplossing is mogelijk gevonden in Geleen.

Brunssum kan opgelucht ademhalen. Heel Brunssum? Nee, een groepje bewoners klaagt dat de overlast van vliegen weliswaar minder is, maar nog niet opgelost. En omwonenden van TpD Recycling, dat plastic afval verwerkt, vinden dat de geur rond het bedrijf nog steeds niet te harden is.

Overlast verhelpen
Vreemd, vindt bedrijfsleidster Birgit Prümer. "We hebben er alles aan gedaan om de overlast te verhelpen. De balen plastic afval zijn verplaatst van de openlucht naar hallen aan Kranenpool (waar nog geen vergunning voor is, de opslag wordt gedoogd, red.) en aangevoerd afval wordt tevoren behandeld tegen vliegen." Een rondgang door de productiehal leert dat er minder vliegen en stank zijn.

Oplossing
Met het verplaatsen en schoonmaken van de opslag is de plaag niet weg. Want er zijn meer plekken waar vliegen op plastic afval afkomen. Zoals Vossenberg en Afvalzorg in Brunssum. De insecten zijn ook dol op de mest van paarden in de omgeving.

In de Westelijke Mijnstreek waren overslagbedrijven Wessem Port Services (WPS) in de Steinse haven en Dirix in Elsloo haarden van insecten. De klachten verdwenen doordat het afval werd weggehaald of afgedekt. WPS neemt voorlopig geen nieuw plastic afval meer aan, de restvoorraad is afgedekt met netten waardoor vliegen niet meer kunnen ontsnappen.

Dirix sloeg meer afval op dan toegestaan. Die voorraad is onder druk van een dwangsom afgebouwd en naar recyclers vervoerd, zoals QCP in Geleen. Hier levert het voor zover bekend geen overlast op omdat het overdekt en gekoeld is opgeslagen. Binnen opslag is mogelijk een oplossing. Al heeft WPS-directeur Bob Joosten zijn twijfels. "De poort moet toch steeds open en dicht, dan kunnen vliegen dus ook ontsnappen", redeneert hij. Als structureel voor deze methode wordt gekozen is meer overdekte en gekoelde opslagruimte nodig. Dat kost extra geld.

Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), dat de overlast in Brunssum onderzocht, zijn er meerdere plekken waar vliegen vandaan komen. De overlast wordt naar verwachting groter als er geen goede extra opslagruimte komt. Niet alleen door het steeds warmere weer, maar ook doordat steeds meer plastic wordt gerecycled. Dat is goed voor het milieu, maar omdat er meer plastic is dan bedrijven kunnen verwerken moet er op meer plekken worden opgeslagen. Wat de kans op vliegen weer groter maakt.

In Brunssum is de opslag verplaatst naar hallen, waar de insecten beter onder controle te houden zijn, al moet het afval voor verwerking vanuit de opslag weer worden verplaatst.

Eisen
Prümer: "Het zou veel beter zijn als we hier alle plastic kunnen opslaan en verwerken. Dat levert minder overlast op. Daarvoor moet het pand eerst aan de veiligheidseisen voldoen." Dat is een zaak van de verhuurder, de firma Vossenberg. Volgens Vossenberg klopt dat niet. Het bedrijf stelt dat al fors is geïnvesteerd in veiliger maken van het pand van TpD. De maatregelen zijn volgens het bedrijf goedgekeurd door de gemeente, maar niet door de provincie, die bevoegd gezag is. De discussie speelt volgens Vossenberg al vier jaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →