Lokale hevige plensbuien en onweer in Zuid-Limburg

Print
Lokale hevige plensbuien en onweer in Zuid-Limburg

In Lemiers viel ook een flinke bui Afbeelding: Facebook

Op sommige plaatsen in het zuiden van Limburg is woensdagavond flink veel regen gevallen.

Waar het in Heerlen tot nu toe beperkt bleef tot een paar druppels, ging het rond Vaals en Vijlen korte tijd hevig tekeer. Ook Simpelveld kreeg te maken met een flinke plensbui, daar kwamen zelfs enkele straten korte tijd blank te staan.

Bij de brandweer kwamen twee meldingen binnen van overlast door de regen. In Vijlen viel een boom op de weg, en in Vaals kwam het regenwater omhoog door het riool, laat een woordvoerster weten.

In Voerendaal zorgde een onweersbui ervoor dat de temperatuur binnen een kwartier daalde van 33 naar 21 graden, meldt Meteo Limburg.

Hagel
Het KNMI waarschuwde eerder op de avond voor de onweersbuien en kans op hagel tot 2 centimeter, windstoten tot 60 kilometer per uur en lokaal veel neerslag. 

Code Geel
Vanwege de droogte werd korte tijd code geel afgegeven. Buien kunnen nu namelijk makkelijk tot wateroverlast leiden omdat de kurkdroge bodem direct dichtslaat bij een regen. Hierdoor stroomt alles direct de riolering en sloten in, aldus het weerinstituut.

Een einde aan de droogte maken de buien nog niet. Het regenwater krijgt niet de tijd om de bodem in te zakken.

Ook elders in het land ging het woensdagavond los. In Twente en de Achterhoek was het noodweer zelfs zo hevig dat er straten blank kwamen te staan.

De buien zijn maar van korte duur, de droge periode houdt voorlopig nog aan, zo meldt het KNMI. In Zuid-Nederland is zelfs officieel sprake van een watertekort, zo meldde de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdagavond. Het droogterecord van 1976 er voor heel Nederland eind deze maand aan.

38 graden
Ook de verkoeling is maar van korte duur. Donderdag en vrijdag worden er opnieuw snikhete dagen verwacht. Dan kan de temperatuur zelfs oplopen tot 38 graden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen