'Lesuitval kernprobleem VMBO Maastricht'

Print
'Lesuitval kernprobleem VMBO Maastricht'

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

Lesuitval is volgens interim-bestuurder Jan Rijkers één van de kernproblemen bij VMBO Maastricht, waar 22 juni in eerste instantie de examens van 354 vmbo-ers ongeldig werden verklaard.

"Door het hoge percentage lesuitval ontstonden hiaten in het pta (programma van toetsing en afsluiting). Toetsen werden niet afgenomen en daarna was het erg moeilijk om de leerlingen terug te laten komen voor een toets. Dat lukte vaak niet meer." Rijkers is sinds begin juli bezig orde op zaken te stellen bij het VMBO Maastricht, onderdeel van scholenkoepel LVO.

Snel handelen
De wanordelijke communicatie in de nasleep van het examendebacle op het VMBO Maastricht verklaart Rijkers vanuit de druk om snel te handelen, ook opgelegd door Den Haag: "Wat betreft de toets voor maatschappijleer stonden we onder enorme druk om te communiceren. De volledige analyse was nog helemaal niet klaar maar we moesten de leerlingen al informeren."

Communiceren
Marsorders van bovenaf dus. "Daar zijn wij niet tegenin gegaan. Maar dit zorgde later - toen we wel de tijd hadden gehad om naar alle toetsen en cijfers te kijken - ervoor dat een groot deel van de leerlingen geen enkele toets voor maatschappijleer hoefde te maken. Een deel daarvan was zelfs per direct geslaagd. We hebben besloten om dat direct te communiceren, ook al was het maandagavond 22.30 uur. De toets was immers een paar dagen later al." Het is zeker mogelijk dat leerlingen immateriële schade hebben opgelopen, zegt Rijkers. "Dat geldt ook voor de leerlingen die nu al geslaagd zijn. Wat een feestelijk, blij moment moet zijn in hun leven werd een traumatische ervaring." De school is op dit moment in gesprek met de advocaat die voor meerdere ouders financiële vergoedingen bepleit.

Lees ook: Leerlingen verlaten VMBO Maastricht

Ook zijn er ouders die het nieuwe pta van de school via juridische weg aanvechten. In het nieuwe pta staan namelijk onderdelen waarvan de ouders vinden dat die wettelijk gezien niet nodig zijn. Deze ouders willen dat de school deze uit het pta haalt. Rijkers: "Het nieuwe pta is vastgesteld en we kunnen dat er niet zomaar weer uithalen. Als we er niet uitkomen, moet er een onafhankelijke scheidsrechter naar gaan kijken."

Toetsen
Woensdag zijn alle leerlingen per post geïnformeerd over hoe hoog het cijfer is dat ze nu nog voor de resterende toetsen moeten halen. "We hebben alles uit de kast gehaald om dit zo duidelijk mogelijk over te brengen."

De school heeft de komende dagen nog een team van tien mensen klaar staan om eventuele vragen te beantwoorden. "Daarna gaan we twee weken dicht." Vanaf 13 augustus begint de volgende zomerschool en eind augustus zijn de volgende toetsingsmogelijkheden. "Er zijn 291 leerlingen die dan hun diploma alsnog kunnen halen. Ik hoop van harte dat dit lukt."

Lees ook: Puinruimer bij VMBO Maastricht: 'Er is altijd gedoe rond examens'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →