Metaalbedrijf failliet, ruim honderd banen op de tocht in Heijen

Print
Metaalbedrijf failliet, ruim honderd banen op de tocht in Heijen

Afbeelding: Thinkstock/DG

Heijen / Ven-Zelderheide - De banen van ruim honderd medewerkers van het metaalbedrijf Brabant Alucast in Heijen staan op de tocht.

Dinsdag heeft de rechtbank in Roermond het faillissement uitgesproken over Brabant Alucast the Netherlands, site Heijen, zoals de onderneming officieel te boek staat. 

Rode cijfers
Het bedrijf, waarbij 109 mensen op de loonlijst staan, is in de rode cijfers beland door dalende omzetten. Curator Ralph Geelen zegt, ondanks de penibele situatie, goede hoop te hebben op een doorstart voor de Heijense onderneming. "Al voordat uitstel van betaling werd aangevraagd was er belangstelling van andere partijen", zegt Geelen. "We voeren de komende weken gesprekken met gegadigden voor een doorstart op de huidige locatie. Ik hoop binnen enkele weken duidelijkheid te hebben." De curator wil zich niet uitlaten over de slagingskans van de doorstart waaraan achter de schermen hard gewerkt wordt. 

Het metaalbedrijf is failliet gegaan, omdat er, aldus Geelen, onvoldoende geld was om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. "Vooruitzichten om openstaande schulden te kunnen afbetalen, waren er ook niet." De aandeelhouder en financier, een Engels private equity fonds trok daarop de stekker eruit.

Sjoemeldiesels
Brabant Alucast, dat op bedrijventerrein De Grens in Heijen zit, is een aluminium hogedrukgieterij. Van aluminium worden onderdelen gemaakt voor de  auto-industrie, voor vrachtwagens en personenauto's. "We moeten nog onderzoek doen naar de precieze oorzaak van het faillissement", zegt Geelen, advocaat bij  Boels Zanders Advocaten in Venlo. "De omzet liep al langer terug. Er werden veel onderdelen gemaakt voor dieselauto's. Door wereldwijde ophef over sjoemeldiesels zijn deze auto's minder populair. Dat zou verband kunnen houden met het faillissement. Natuurlijk speelt ook concurrentie een rol." 

De fabriek draait nog, aldus Geelen. Wel op een, vanwege de zomervakantie, lager pitje. "Er wordt geprobeerd om nog zoveel mogelijk producten bij de klanten te krijgen." Audi, GM en DAF zijn enkele grote klanten. 

Italië
Twee zusterbedrijven van het in ernstige problemen geraakte Heijense bedrijf zijn recent nog verkocht door de eigenaar. Het gaat om een bedrijf in Oss en om een in Italië.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →