Tourspel rit 17: 'Vorige week spontaan naar de Alpe d'Huez gereden'

Print
Tourspel rit 17: 'Vorige week spontaan naar de Alpe d'Huez gereden'

Afbeelding: De Limburger

Maurice Smeets kende al een fantastische Tour de France. Vorige week stond hij met zijn zoon op de Alpe d’Huez. En na een tweede plek in het tourspel, was hij woensdag eerste.

"Geweldig he", klinkt het vrolijk als we de 51-jarige Smeets uit Urmond bellen. "Vorige week was ik tweede en nu win ik. En weet je wat grappig is. Mijn collega Ruud Sondeijeker staat bovenaan in het algemeen klassement."  

Onderlinge competitie
Toch is dat nog geen garantie voor succes, want het is nog een paar dagen tot Parijs." Met zijn collega’s van Innolux heeft Smeets een onderlinge competitie. "We doen allemaal bij jullie mee met het tourspel. Dus we houden goed in de gaten hoe we het allemaal doen." Smeets heeft in elk geval al 50 euro gewonnen. "Ik kan vanavond gaan uiteten", grapt hij. "Nee, ik duw het geld in de pot van het gezin en dan ga ik mijn vrouw eens trakteren. Ze heeft mij ook vorige week moeten missen toen ik naar Alpe d’Huez ben geweest."

Bocht dertien
Dat was een spontane actie van Smeets. ’s Avonds om 21.00 uur besloot hij nog met zijn zoon naar de Franse Alpen  rijden. "We stonden te twijfelen en zijn uiteindelijk in de auto gestapt omdat we anders te laat zouden komen. Het was fantastisch. We stonden in bocht dertien en het blijft apart om mee te maken, ondanks dat ik er voor de vierde keer was." Smeets is dus absoluut een echte wielerliefhebber. "Dat ben ik altijd geweest. Ik mag zelf af en toe een beetje fietsen, maar wat die mannen doen dat is echt ontbering. Ik neem mijn petje af voor die jongens. Het zijn voor mij echt helden. Of ze nu als eerste of als laatste binnenkomen."

Top-5
Ondanks dat de Tour van Smeets al geslaagd is, hoopt hij nog op een paar mooie laatste dagen. "Vrijdag zal Tom Dumoulin aan de bak moeten als hij nog wat wil voor de eerste plek. Maar heel eerlijk gezegd denk ik dat Geraint Thomas te sterk is. Tom heeft de Giro in de benen en dat is net iets te veel. Toch hoop ik op een mooie top-5 met drie Nederlandse renners en dan tel ik Primož Roglic ook als Nederlander omdat hij voor een Nederlandse ploeg rijdt."