Automobilist sleepte scooterrijder mee

Print
Automobilist sleepte scooterrijder mee

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

De 44-jarige R.J. uit Voerendaal heeft een taakstraf van 180 uur gekregen voor een uit de hand gelopen verkeersruzie met een scooterrijder in december 2016 in Heerlen.

Op de John F. Kennedylaan reed op 7 december een scooterrijder voor J.’s bestelauto uit. Hij wilde de scooter passeren, maar dit lukte niet. Geïrriteerd reed hij de scooter twee keer aan, waarop hij hem passeerde. Tijdens het inhalen trapte de scooterrijder boos tegen de auto. Daarop reed J. hem klem. In zijn auto zaten zijn tienerdochters.

Hij stapte uit, sloeg de scooterman enkele keren door diens helm in het gezicht, pakte zijn scootersleutels af en wilde toen wegrijden. Het slachtoffer rende achter hem aan, sloeg op de motorkap en trok het portier open. Op dat moment reed de automobilist weg.

Slachtoffer honderden meters meegesleurd
Met het slachtoffer aan het portier hangend en over het wegdek slepend legde hij enkele honderden meters af over de Kennedylaan en haalde hij een snelheid van zeker 30 kilometer per uur. Een getuige in een auto dwong hem met felle lichtsignalen en claxonneren tot stilstand. Daarop gooide hij de sleutelbos van de scooterrijder naar buiten. De startsleutel van de scooter zelf had hij intussen van de bos af gehaald.

Straf
Tijdens de rechtszaak probeerde J. de scooterrijder als agressor af te schilderen, wat de rechtbank hem zeer kwalijk nam. Voor de officier van justitie was zijn agressieve daad een poging tot doodslag. De rechtbank vindt het onmogelijk om te bepalen of de scooterrijder dood had kunnen blijven als hij het portier had losgelaten. Maar zwaar lichamelijk letsel was wel waarschijnlijk geweest. Daarom is de straf ook lager dan de eis van 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Naast de taakstraf van 180 uur heeft hij een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen. Daarbij heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat J. zelfstandig ondernemer is, die een gezin moet onderhouden en zijn auto nodig heeft voor zijn werk.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →