Roverway 2018: scouts van over de hele wereld bezoeken Gouvernement

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Ruim 4000 scouts van over de hele wereld zijn momenteel op kamp in Nederland. Na een gezamenlijke overnachting op het strand van Scheveningen streek een deel van hen neer in Zuid-Limburg. Woensdag bezochten ze het Gouvernement in Maastricht.

Het is niet zo een groot spektakel als de vierjaarlijkse World Scout Jamboree. Maar de Roverway, dat iedere drie jaar plaatsvindt, is net zo internationaal. Weliswaar is dit scoutsevenement van origine een Europese aangelegenheid, de deelnemers (allen tussen de 16 en 22 jaar) komen van alle werelddelen.

Van Schevingen naar Maastricht
De groep die vanuit Scheveningen naar Zuid-Limburg vertrok verblijft in de buurt van Heerlen. Woensdagmiddag kregen ze een rondleiding door het Gouvernement. Dus kregen ze, die surprise geldt voor iedere gast van het provinciehuis, van alles en nog wat te horen over het Verdrag van Maastricht. Ellyan van Duurling van de provincie leidde het gezelschap rond en liet hen onder meer het historische verdragsboek zien.

Een grote internationale familie
Scout ben je niet zelden ‘voor het leven’. Een begeleider van Spaanse jongeren kan dat beamen. De ingenieur elektrotechniek bracht zijn hele jeugd door bij de scoutingbeweging van Murcia. “Toen ik ging studeren was ik een aantal jaren scout af. Daarna raakte ik toch weer vanzelf betrokken bij het gebeuren. Jongens en meisjes samen ondernemen, veel tijd in de natuur doorbrengen en de sociale cohesie geeft een groot familiegevoel. En deze grotere uitstapjes zijn natuurlijk de krenten in de pap.” 

Eerste keer in Europa
Is dat zo voor de Spanjaarden; nog meer geldt dat laatste – een verre reis – voor de aanwezige Mexicanen, Nieuw-Zeelanders en Libanezen. Voor hen allen is het de eerste keer dat ze in Europa zijn. Na de gezamenlijke overnachting in Schevingen, die zelfs het NOS-nieuws haalde, worden de duizenden scouts - in kleinere groepen - naar alle hoeken van het land gestuurd. Zij die voor Zuid-Limburg kozen hebben de mazzel om niet dagen door te brengen in een tentje of hei. In uitvalsbasis Heerlen logeren ze gewoon onder een dak en tijdens de ochtend Maastricht krijgen ze een exclusieve rondleiding in het relatief koele Gouvernement aan de Maas, inclusief een lunch in de schaduw aan de oevers van de rivier. 

Een maar toch divers
Uniformiteit is een groot goed binnen de scoutingbeweging. Niet dat er een kadaverdiscipline heerst, maar uitwassen van buitensporig gedrag worden niet getoloreerd. Zonder uitzondering, zo valt tijdens de ochtend in Maastricht op, zoeken niet de randjes op van wat kan en wat niet door het kader wordt geaccepteerd. Dat wil niet zeggen dat een 'duf gezelschap' gezelschap rondloopt in en rond het het bestuursgebouw van de provincie Limburg. Het zijn, zo blijkt uit diverse gesprekken, mondige moderne jongeren. Maar wel zeer beschaafd. Dat ze als groep één zijn wil overigens niet zeggen dat ze niet graag willen laten zien waar ze vandaan komen. 

Verenigingsdas wordt landdas 
Iedere scoutgroep heeft een unieke - zoals dat in die wereld wordt genoemd - das. Dat sjaaltje dat door een leren kokertje bij elkaar wordt gehouden wordt evenwel tijdens internationale bijeenkomsten vervangen door een das die de landskleuren weergeeft. Maastrichtenaar Jack Kraft, zelf heel lang betrokken geweest bij scouting Theresia in Maastricht en zelfs de organisatie van de internationale Jamboree kent het fenomeen. "Het groepsgevoel binnen de scoutwereld is heel erg sterk. Dat wil evenwel niet zeggen dat je graag wil laten zien waar je vandaan komt". Dat het thema van Roverway 2018 de titel Opposites Attrack heeft meegekregen geeft aan dat de wereld van de scouts anno 2018 eendracht hoog in het vaandel houdt, maar het individu of toch in ieder geval verschillende groepen en culturen vrijhijd gunt. 
 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →