Meedoen aan Ironman als overwinning op jezelf

Print
Meedoen aan Ironman als overwinning op jezelf

Hans Janmaat in 2017 na zijn 1e Ironman. “Het onvolmaakte motiveert.” Afbeelding: FB Ironman Maastricht

De vierde editie van Ironman Maastricht staat voor de deur. Menig deelnemer koppelt naast sportieve ook persoonlijke en emotionele uitdagingen aan het ultra zware triatlonevenement dat zondag 5 augustus in alle vroegte van start gaat aan de oever van de Maas ter hoogte van de Griend.

Zo is er het verhaal van Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens: vriendschap, doorzettingsvermogen en het waarmaken van dromen. Mathon neemt Glenn die een spierziekte heeft, letterlijk op sleeptouw tijdens de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en tot slot de marathonlengte van 42,2 kilometer hardlopen. 

Ode aan vader
En dan is er nog de bijzondere actie van de 21-jarige Robin Gerards. De Maastrichtenaar wil met zijn deelname aan Ironman 10.000 euro inzamelen voor het Kankerfonds. De vader van Robin overleed 11 jaar geleden aan deze ziekte. Robin heeft inmiddels 7330 euro van het streefbedrag binnengehaald.

Triatlonvirus
Helemaal uitzonderlijk is het verhaal van Hans Janmaat (61). Vier jaar terug kreeg hij de diagnose kanker en begon voor hem een traject van chemo-behandelingen. Janmaat kan kan soms amper geloven dat hij er boven op is gekomen. “Het is een strijd geweest. Het uithouden van de slopende behandeling vergde een onvermoede veerkracht van me.”
Het triatlonvirus sloeg bij hem toe tijdens de Maastrichtse Ironman van 2016. “Het moet de combinatie zijn geweest van de feestelijke sfeer en de indrukwekkende prestaties van de triatleten. Dat wilde ik ook.”

Fiets van overledene
Janmaat hakte de knoop door en kreeg van alle kanten steun. Het oncologiecentrum van het azM betaalde zijn startgeld. Hij kon een racefiets lenen van de weduwe van een kort daarvoor aan kanker overleden fietser. De wetsuit kreeg hij in bruikleen van een triatlonwinkel in Hilversum. En bevriende atleten regelden een opzetstuur en fietsschoenen. Zo kon het gebeuren dat Janmaat in 2017 aan de start verscheen van Ironman in zijn woonplaats.

Pozzovivo
Zijn eerste keer ging gepaard met beginnersfouten: zoals verkeerd eten en slechts ten dele het parcours verkennen. Zijn voornaamste les: “Wees goed voorbereid.” Maar ook: het hoeft niet perfect te zijn, als je maar vooruit komt. Daarom neemt Janmaat bij het fietsen ook niet Tom Dumoulin als voorbeeld, maar de Italiaan Pozzovivo. “Die zit met o-benen schots en scheef op de fiets, maar werd wel 5e in de Giro.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →